(KURIR TV) OVO NIJE POSAO ZA POLICIJU: Pronađite mesto za emigrante koji kampuju u centru Beograda!
Foto: Dado Djilas

Rasulo na Autobuskoj stanici

(KURIR TV) OVO NIJE POSAO ZA POLICIJU: Pronađite mesto za emigrante koji kampuju u centru Beograda!

Beograd -
Reporter Kurira snimio je pokušaj policije da "oslobode" park ispred dolaznog perona Autobuske stanice gde trenutno boravi nekoliko stotina migranata među kojima ima žene i dece. Pripadnici interventne jedinice su prilazili izbeglicama i govorili im da napuste park
1 / 3 Foto: Dado Djilas

Emigranti su jedan od gorućih problema u Srbiji, a kakvo je stanju u Beogradu najbolje govore snimci iz centra grada, gde izbeglice iz Sirije i drugih zemalja zahvaćenih ratom, bukvalno kampuju iako mesto na kome borave nije predviđeno za to jer, pre svega ne postoje odgovarajući higijenski uslovi za to.

Reporter Kurira snimio je pokušaj policije da "oslobode" park ispred dolaznog perona Autobuske stanice gde trenutno boravi nekoliko stotina migranata među kojima ima žene i dece. Pripadnici interventne jedinice su prilazili izbeglicama i govorili im da napuste park, dok su budili one koji tu spavaju, tako što su ih ćuškali nogama ili im protresli šatore kako bi ih probudili.

"Go, go!", izgovarali su policajci i mahali ljudima pokazujući im na autobus, jer to je jedino što oni mogu da urade s obzirom na to da migranti nisu tu nezakonito niti su napravili neko krivično delo.

Ubrzo su shvatili da je posao koji bi trebalo da obave, a to je da ih sve sklone iz parka, gotovo nemoguć, jer je relativno mali broj njih zaista i otišao dok su ostali nastavili da se izležavaju ili sede gde su bili. Na snimku se čuje i kako je jedan od policajaca predložio "Ajmo da ih išutiramo i gotovo", dok su nemoćno prolazili kroz "kamp za izbeglice" u gradskom parku.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Iako policija nije bila najljubaznija prema ovim nesrećnim ljudima i terala ih iz parka bez realnog zakonskog osnova za to, čini se da centar grada nije mesto gde bismo trebali da gledamo ovakve prizore. S obzirom na to da tu nema ni odgovarajućeg toaleta, niti mesta za odlaganje smeća, ovaj prostor je sada prepun đubreta i zaista je potrebno nešto učiniti po tom pitanju.

Međutim, sigurno je da ovaj problem ne može da reši policija...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track