Izložba oldtajmera u Beogradu
Foto: TANJUG

Izložba oldtajmera u Beogradu

Beograd -
Posebna atrakcija na skupu jedini je sačuvani primerak autobusa "lejland" iz 1961. u vlasništvu GSP Beograd

BEOGRAD - Izložba oldtajmera, starovremenskih automobila, održava se ispred Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a zainteresovani posetioci imaju priliku da vide više desetina atraktivnih modela iz različitih perioda prošlog veka.

Posebna atrakcija na skupu je jedini sačuvani primerak autobusa "lejland" iz 1961. u vlasništvu GSP Beograd.Autobus je kupljen u kontigentu od 160 komada i radio je na liniji 33a, od Zelenog venca do Banovog brda, a prešao je više od milion kilometara bez generalne popravke.

Posebno interesovanje posetilaca izazivaju "pontijak osam", "opelova olimpija" iz 1952, "rover 2000", "bjuik elektra 225", kao i "mercedes benc pagoda" iz 1968. Jedan od najstarijih primeraka je automobil "tatra 12" iz 1929. godine.Svoje mesto na izložbi zauzeo je i engleski automobil iz 1955. godine "mg 1500". Prema vlasniku Zoranu FIlipoviću, taj automobil se proizvodio samo u periodu od novembra 1954. do aprila 1955, a izrađeno je svega 3.400 komada.Filipović je automobil kupio preko interneta 2006. za oko 10.000 dolara jer je, kako je rekao, želeo primerak sa volanom na levoj strani. Potrebne su bile tri godine za potpunu restauraciju automobila koji je sada u voznom stanju, kazao je Filipović.

Jedan od vrednijih automobila je "sitroen BL11", model 34, čija je procenjena vrednost oko 40.000 evra. Automobil se u porodici Aleksandra Mišića nalazi već generacijama, a osim izloženog primerka, poseduju još dva. Na izložbi se očekuje dolazak oko 150 učesnika iz zemlje i regiona, a posetioci mogu videti oldtajmere svih svetskih proizvođača automobila, pa i onih koji više ne postoje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track