ČUJTE SRBI: Odata počast Arčibaldu Rajsu
Foto: Beoinfo

Položeni venci u Topčiderskom parku

ČUJTE SRBI: Odata počast Arčibaldu Rajsu

Beograd -
Današnji dan, 86. godišnjica njegove smrti, povod je da se setimo svega što je doktor Rajs uradio za naš narod i državu. Zahvaljujući njemu istina o progonu srpskog naroda je otišla u svet, rekao je Andreja Mladenović
1 / 2 Foto: Beoinfo

BEOGRAD - Na spomenik švajcarskom forenzičaru i publicisti Arčibaldu Rajsu u Topčiderskom parku u Beogradu danas su položeni venci povodom 86. godina od njegove smrti.

Vence su položili predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Ambasade Švajcarske u Beogradu i udruženja građana koja neguju sećanje na Prvi svetski rat. Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mledenović ocenio je kao pozitivnu odluku nadležnog ministrastva da se ta godišnjica uvrsti u državni program obeležavanja sećanja na Prvi svetski rat.

"Današnji dan je povod da se setimo svega što je doktor Rajs uradio za naš narod i državu. Zahvaljujući njemu istina o progonu srpskog naroda je otišla u svet", rekao je Mladenović. Mladenović je podsetio da je Arčibald Rajs 1914. godine došao u Srbiju na poziv srpske vlade, kako bi kao nezavisni i priznati ekspert u međunarodnim krugovima dao mišljenje o zločinima Austro-ugarske vojske nad civilima na početku Prvog svetskog rata.

On je dodao da se doktor Rajs posle rata odrekao profesorske karijere u Lozani i ostao da živi u Beogradu sve do smrti 1929. godine, i dodao da bi na ovaj dan trebalo da se svi prisete poruka koje je Arčibald Rajs ostavio srpskom narodu.

Rajs je ostavio politički testament pod naslovom "Čujte Srbi", čije su poruke aktuelne i danas. ;Istraživao je zločine austrougarske vojska u Mačvi i Podrinju nad srpskim civilima, a kao ratni izveštač objavljivao članke u uglednim evropskim časopisima o tim zločinima.Arčibald Rajs bio je član delegacije jugosloveske vlade na Mirovnoj konferenciji u Parizu.Posle Prvog svetskog rata radio je u Ministarstvu inostranih poslova Kraljevine SHS, u Odseku za dokumentaciju ratnih zločina i u Ministarstvu policije gde je osnovao dvogodišnju policijsku školu.Bio je i veštak za falsifikovane novčanice u Narodnoj banci u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track