MINISTARSTVO: Nisu svi vlasnici dali saglasnost za rušenje "smrdljivih zgrada"!
Foto: Dragana Udovičić

107 od 199 vlasnika stanova prihvatilo rešenja Vlade

MINISTARSTVO: Nisu svi vlasnici dali saglasnost za rušenje "smrdljivih zgrada"!

Beograd -
Sami vlasnici stanova nisu omogućili da se na zakonit način reši to pitanje. Tu ima i lokala, banaka, koje su stavljale hipoteke na te nepokretnosti, Grad Beograd je jedan od vlasnika, rekla je Damnjanović

BEOGRAD - Državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva Aleksandra Damnjanović izjavila je danas da rušenje "smrdljivih zgrada" u naselju "Dr Ivan Ribar", na Novom Beogradu, nije moglo da bude obavljeno, jer nije obezbeđena potpuna saglasnost svih vlasnika.

"Sami vlasnici stanova nisu omogućili da se na zakonit način reši to pitanje. Tu ima i lokala, banaka, koje su stavljale hipoteke na te nepokretnosti, Grad Beograd je jedan od vlasnika", rekla je Damnjanović.

Građevinska direkcija Srbije, koja je investitor, ponudila je stanarima takozvanih "smrdljivih zgrada" nekoliko rešenja i zatražila od njih da se izjasne do 31. avgusta.

Direkcija je stanarima ponudila preseljenje u zgrade koje će biti izgrađene nedaleko od postojećih, raskid ugovora uz povraćaj novca i nadoknadu svih troškova, zamenu za drugi stan u vlasništvu direkcije u preostale četiri zgrade u naselju ili mogućnost da se vrate u svoje stanove po njihovoj sanaciji. Damnjanović je rekla da je 107 od ukupno 199 vlasnika stanova prihvatilo rešenja koja je Vlada Srbije ponudila.

Ona je, navodeći da je jedno od rešenja i saniranje zgrada, dodala da je Institut Vinča uspešno sanirao zgrade sa istim problemom po Beogradu. Prema njenim rečima, krajnja opcija je sporazumni raskid ugovora.

"Krajnja opcija je sporazumni raskid ugovora, vraćanje novca i stvarnih troškova koje su ti stanari imali prilikom useljavanja. Naravno, uvek postoji i mogućnost da nezadovoljni vlasnici upute tužbu sudu", zaključila je državna sektretarka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track