STRAH OD ZIME: Gde su nestali migranti iz parka kod Autobuske stanice

Snalaze se

STRAH OD ZIME: Gde su nestali migranti iz parka kod Autobuske stanice

Beograd -
Vreli dani su prošli i nastupaju novi problemi izbeglica sa dolaskom kiša i hladnih noći

BEOGRAD - Park kod Autobuske stanice u Beogradu već mesecima je privremeni dom mnogih azilanata koji prolaze kroz našu zemlju. Ipak, vreli dani su prošli, nastupila je kiša i hladnije vreme, a samim tim i lagodno spavanje pod vedrim nebom. Park koji je vrveo od migranata sada je prilično prazan. Pljuskovi su oterali migrante iz Karađorđeve ulice. Mnogi se već sada pitaju kako će se snalaziti kada dođu još hladniji dani.

Foto: Printscreen/RTS
Foto: Printscreen/RTS

"Morali smo da se sklonimo, ne možemo da spavamo na mokrom. Sad smo ovde, na suvom, iako je otvoreno, opet nam je mnogo bolje", priča Sirijac, jedan od mnogih koji borave ispod parkinga u blizini parka.

Parking je mesto gde ih je najviše. Tu su razapeti šatori, veš se širi na improvizovanim žicama i skromne zalihe hrane sakrivene su u pokrivenom delu parkinga nedaleko od samog parka. Možda su se sakrili od kiše, ali od hladnoće ipak nisu.

Foto: Printscreen/RTS
Foto: Printscreen/RTS

"Mnogo nam je hladno noću, ne možemo da spavamo" priča Avganistanac pokazujući na sebi nekoliko slojeva odeće: dve košulje, duksericu i dva džempera. Ako nisu na parkingu, spavaju po klupama, na trotoaru ulica ili, ukoliko im se posreći, kod nekog od velikodušnih stanovnika Beograda koji ih primaju u svoj dom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track