Zonski sistem parkiranja počeo sa radom na Neimaru
Foto: Beoinfo

Parkiranje

Zonski sistem parkiranja počeo sa radom na Neimaru

Beograd -
Zona je ograničena Bulevarom oslobođenja, Skerlićevom, Ulicom Bore Stankovića, Mačvanskom, Cara Nikolaja drugog, Mileševskom, Žičkom, Ulicom Grčića Milenka i Južnim bulevarom

BEOGRAD - Zonski sistem parkiranja, s vremenskim ograničenjem od tri sata, počeo je da se primenjuje u delu opštine Vračar, na Neimaru.

Zona je ograničena Bulevarom oslobođenja, Skerlićevom, Ulicom Bore Stankovića, Mačvanskom, Cara Nikolaja drugog, Mileševskom, Žičkom, Ulicom Grčića Milenka i Južnim bulevarom.

Direktor JKP „Parking servis” Boban Kovačević rekao je da će do 10. maja biti probni period kada će parking kontrolori obaveštavati i upoznavati korisnike sa novim sistemom.

– Od 10. maja ovaj deo grada ulazi u isti režim parkiranja kao i svi drugi već zonirani delovi Beograda. Zbog povećanog broja automobila u gradu, pritiska na zone atraktivnosti, a jedna od njih je i ova zona, građani su tražili da se zonira ovaj deo grada. Na prvom mestu su stanari, a oni će u narednom periodu osetiti benefite zonskog načina parkiranja – istakao je Kovačević.

On je pozvao stanare i pravna lica iz tog dela grada koji na to imaju prava da na vreme, do 10. maja, obezbede pretplatne karte.

Gradski sekretar za saobraćaj Dragoljub Đakonović kazao je da je u tom delu grada obeleženo 2.350 novih parking mesta, a da su od 2008. do danas duplirani kapaciteti parking mesta.

U gradu sada ima 22.000 parking mesta u zoni. U toku je redefinisanje režima saobraćaja donje Palilule, što podrazumeva deo između Cvijićeve, Ruzveltove, Dragoslava Srejovića i Bulevar despota Stefana, posle čega sledi zoniranje i puštanje te zone. Nakon saglasnosti građana ostaje da se redefiniše i zonira deo izimeđu ulica Branka Krsmanovića, Žičke, Vojislava Ilića, Stanislava Sremčevića i Bulevara kralja Aleksandra. Time bi širi pojas kruga dvojke bio definisan – objasnio je Đakonović.

Predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović istakao je da se 60 odsto građana u anketi prošle jeseni izjasnilo da želi zonu u ovom delu Vračara. To nam govori, dodao je, da su zainteresovani da se ovde uvede red putem zonskog parkiranja, a u narednih 15 dana ćemo videti da to i funkcioniše na njihovo zadovoljstvo.

Stanari koji imaju prijavljeno prebivalište u tom delu opštine Vračar, a poseduju automobil na svoje ime, imaju pravo na povlašćenu parking kartu i parkiranje bez vremenskog ograničenja. Povlašćene parking karte mogu se kupiti u prostorijama JKP „Parking servis” u Mileševskoj 51, Kraljice Marije 7 i Starine Novaka 22, radnim danima od 7 do 21 i subotom od 7 do 14 časova.

Za kupovinu povlašćene karte potrebno je priložiti ličnu kartu i saobraćajnu dozvolu na uvid. Cena mesečne povlašćene parking karte za stanare iznosi 457 dinara, dok za pravna lica i preduzetnike u zelenoj zoni iznosi 4.106 dinara.

JKP „Parking servis” je prošle godine pokrenuo akciju „bebi parking karta”. Roditeljima koji su dobili novog člana porodice, JKP „Parking servis” poklanja 30 „bebi karata”, koje omogućavaju 30 sati besplatnog parkiranja u svim parking zonama u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track