SMANJEN BROJ KOMARACA: Prestonica vodila uspešnu borbu
Foto: Beoinfo

Efikasna akcija

SMANJEN BROJ KOMARACA: Prestonica vodila uspešnu borbu

Beograd -
Vršilac dužnosti direktora Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragana Despot rekla da je taj zavod, na inicijativu gradonačelnika Siniše Malog, ove godine preuzeo posao koji su do sada obavljale privatne firme zbog čega je grad uštedeo od 30 do 40 odsto

BEOGRAD - U prvoj nedelji septembra utvrđena je mala brojnost komaraca u Beogradu, što je rezultat efikasnosti Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju i ulaganja Grada Beograda u njegovu opremu.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragana Despot rekla da je taj zavod, na inicijativu gradonačelnika Siniše Malog, ove godine preuzeo posao koji su do sada obavljale privatne firme zbog čega je grad uštedeo od 30 do 40 odsto.

Despot je podsetila i da je preporuka Evropske unije da se prskanje komaraca iz aviona svede na minimum, a da se pojača tretman uređajima sa zemlje. Prema njenim rečima, s obzirom na problem koji Beograd u letnjim mesecima ima sa komarcima, grad je ove godine obezbedio sredstva za nabavku 15 ULV uređaja za suzbijanje komaraca sa zemlje i 15 vozila koji su isporučeni Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju. Na taj način, ocenila je, znatno je olakšan rad zavoda i smanjeni su problemi na koje građani svakodnevno ukazuju tokom proleća i leta.

Despotova je naglasila da je suzbijanje komaraca na teritoriji Beograda rađeno od 27. aprila 2015. godine, dok se praćenje brojnosti larvi i odraslih formi komaraca na terenu radi svih 12 meseci u godini.

Ona je posebno pohvalila dobru komunikaciju sa građanima koja je presudna za uspešan rad i rekla da građani mogu da prijave pojavu komaraca u zatvorenim prostorima pozivom ili porukom na telefon 011/355-4499 ili na mejl zavoda: zavodbiocidi.org.rs.

Kroz segment zdravstveno-vaspitnog rada, zavod kao zdravstvena ustanova snimio je i edukativni film o kolektivnim i individualnim merama zaštite od komaraca kao vektora zaraznih bolesti. Despot je navela da se od 15. septembra planira i početak drugog kruga sistematske deratizacije na teritoriji Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track