OVAJ PODVOŽNJAK KRIJE STRAŠNU TAJNU: Neispričana priča o tunelu kod 25. maja!
Foto: Google Street View

Živote dali za Beograd

OVAJ PODVOŽNJAK KRIJE STRAŠNU TAJNU: Neispričana priča o tunelu kod 25. maja!

Beograd -
Kada je građen dorćolski podvožnjak u donjem delu Ulice Tadeuša Košćuška koji vodi ka šetalištu, pronađeni su ostaci vojnika koji su branili Beograd dve decenije ranije

Hiljade Beograđana ovuda svakodnevno prođe, a tek retki znaju kakvu tajnu krije ovaj podvožnjak. Tu se i danas nalaze posmrtni ostaci branilaca Beograda koji su pod komandom majora Gavrilovića herojski krenuli na Austrougare.

Kada je građen dorćolski podvožnjak u donjem delu Ulice Tadeuša Košćuška koji vodi ka šetalištu, pronađeni su ostaci vojnika koji su branili Beograd dve decenije ranije.

Ovi zaboravljeni heroji bili su ljudi kojima je legendarni major Gavrilović uputio besmrtne reči kako "ne treba da brinu za svoje živote, jer je njihov puk izbrisan iz brojnog stanja".

Foto: Google Street View
Foto: Google Street View

"Junaci! Tačno u 15 časova neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao.

Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate više, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu!

Živeo Kralj! Živeo Beograd!", čuveni je govor majora Gavrilovića.

Zato sledeći put kada prođete pognite glavu, odajte počast jer prolazite kroz grob onih su život dali za odbranu Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track