Stigla nova mehanizacija za PKB
Foto: Beoinfo

Stigla nova mehanizacija za PKB

Beograd -
Celokupna nabavka, od ukupno deset traktora i 12 prikolica, biće završena do sredine juna

BEOGRAD - U PKB korporaciju stigao je prvi deo nove mehanizacije, dva velika traktora i dve prikolice, koji će znatno povećati produktivnost, unaprediti kvalitet i smanjiti troškove održavanja već postojećih mašina, izjavio je za Beoinfo direktor te korporacije Rajko Mandić.

– Celokupna nabavka, od ukupno deset traktora i 12 prikolica, biće završena do sredine juna, a kako traktori stižu, mi ih nakon registarcije šaljemo u polje na radne zadatke. Prednost ovih traktora je u tome što mogu da vuku veliki deo priključnih mašina i što drastično smanjuju troškove obrade zemljišta jer se odjednom odrade operacije koje su ranije mogle da se rade iz dva, tri ili četiri puta, tako da se smanjuje potrošnja goriva. Svi ovi traktori su opremljeni navigacijom, što omogućava kvalitetniju setvu, jer se do sada dešavalo da propustimo da posejemo pojedine parcele ili da se nešto dva puta seje – precizirao je Mandić.

Kako je istakao, dobro je to što su mašine nove, neće se kvariti, tako da neće biti zastoja koji u poljoprivredi mogu biti veoma kritični.

– Velike prikolice će služiti, pre svega, za prevoz pšenice, kukuruza, silaže, a kada se na njih ugradi još jedan dodatak, koristiće se i za apliciranje stajskog đubriva po njivama. To je samo prvi korak u procesu proizvodnje organske hrane koji će PKB raditi. Mi već sada krećemo sa sertifikacijom određenih parcela koje će se tretirati samo organskim đubrivom i krećemo polako u proces stvaranja organske hrane – naglasio je Mandić.

Potpisivanjem ugovora o prenosu osnivačkih prava u maju 2010. godine, Poljoprivredna korporacija AD „Beograd” i zvanično je prešla sa republike u nadležnost grada Beograda. Od tada je urađen niz značajnih koraka koji su bili uslov za poboljšanje poslovanja i produktivnosti u PKB-u.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track