Belvil u smeću

Nehigijensko naselje sve veće

Belvil u smeću

Beograd -
Pacovi i gomila đubreta koje Romi dovlače uobičajena slika kvarta na Novom Beogradu. Stanovnici okolnih zgrada mole za pomoć

BEOGRAD - Smeće na sve strane.Ogromne količine smeća po kojima trče gola i bosa deca sačekali su nas u nehigijenskom naselju kod Belvila, gde živi preko 150 romskih porodica. Neobučena deca trčala su za automobilima, vikala i prosila od vozača koji su čekali na semaforu. Umesto u školskim klupama, jurili su po ulicama i dovikivali vozačima, kroz psovke, a ko nije hteo da im da, bez ustručavanja su ga pljuvali. Porodica sa 11 članova, koju smo posetili, živi u baraci okruženoj đubretom i ne želi da se seli.- Resnik je selo, a odavde nam je centar blizu. Ostaćemo po svaku cenu - priča nam glava porodice Alija Šaban (36), dok mu golo dete puzi po podu barake. Na pitanje koliko dece ima, ne zna da odgovori.- Ma imam ih dosta. Ovde ih je samo šestoro, ali ih ima još - priča Alija. Na izlasku iz naselja zatekli smo grupu građana koja je kupila stanove upravo u Belvilu.- Ovo je strašno! Iz nehigijenskog naselja svakodnevno se oseća užasan miris. Đubreta je sve više. Ne znam šta ćemo raditi kad dođe leto i kad budemo otvorili prozore. Plašimo se i zaraze - priča nam Slobodan J., koji živi u stanu blizu romskog naselja. Njegova supruga Slađana dodaje:- Oni su povlašćeni. Ne sme im niko ništa, jer se odmah vade na diskriminaciju! Ako je neko ovde diskriminisan, onda smo to mi. Ne možemo normalno da živimo. Psi razbacuju njihovo đubre ispred naših vrata, a da li bi se ovako nešto tolerisalo nama? - pita se Slađana J. koja kaže da ih je sve više.- Dolaze iz svih krajeva Srbije. Nisu ni registrovani, a traže svoja prava - ogorčena je Slađana.

Šaban: Žali se komšilukAlija Šaban potvrđuje da se komšiluk žali na njih.- Najviše ovi iz Belvila. Kažu da im smeta što palimo gume, vučemo žice, đubre... To rade neki. Ja ne. Zapale gume i tako se greju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja