Romi: Lepo nam je u Resniku!

Promenili mišljenje

Romi: Lepo nam je u Resniku!

Beograd -
Romi iz Belvila, koji su preseljeni na pet lokacija u Beogradu, zadovoljni novim uslovima za život

BEOGRAD - Konačno preseljeni.Iz nehigijenskog naselja kod Belvila juče je raseljeno 257 romskih porodica. Smeštaj u stambenim kontejnerima obezbeđen je za oko 124 porodice, odnosno 487 osoba. Romi koji su prijavljeni u Beogradu i raseljeni s Kosova i Metohije smešteni su u stambene kontejnere sa strujom i vodom u Makišu, Jabučkom ritu, Barajevu, Resniku i Obrenovcu. Za ostale porodice organizovan je prevoz do gradova gde su prijavljeni.

I pored ranijeg negodovanja, Romi koji su došli u Resnik nisu krili zadovoljstvo.

- Lepo je ovde u Resniku. Uslovi su mnogo bolji nego kod Belvila. Malo je daleko, ali navići ćemo se. Bolje i ovo nego da nas pacovi ujedaju - kaže Mustafa Jerif.

Zamenik zaštitnika građana za prava nacionalnih manjina Goran Bašić rekao je da je raseljavanje obavljeno uz poštovanje ljudskih prava.

- Zasad nema nepravilnosti. Ovo je trebalo mnogo ranije da se uradi, status ovih ljudi nije rešen od 1999. godine - rekao je Bašić.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Živorad Anđelković kazao je da se iseljavanje vrši kako bi se tu izgradila ulica.

- Grad pokušava da ovu pojavu, koja je zapravo fenomen i na evropskom nivou, reši na civilizovan način - rekao je Anđelković.

Đilas: Nema rasizma

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da nema rasističkih tenzija:

- Ovo nije priča o Romima, već je u pitanju poštovanje reda i pravila. Ne može niko da uzme šator i stavi ga u centar grada.

Srboljub: Ne smetaju mi nove komšije

- Nemam ništa protiv Roma u svom komšiluku, ne smetaju mi, imaju svoj ulaz. Dok ne ulaze u moje dvorište i baštu, sve će biti u redu - rekao je meštanin Resnika Srboljub Stanojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track