VESIĆ: Grad raspisuje tendere za izgradnju vredne 3 milijarde dinara
Foto: Zorana Jevtic

Čeka se rebalans gradskog budžeta

VESIĆ: Grad raspisuje tendere za izgradnju vredne 3 milijarde dinara

Beograd -
U 2015. godini raspisati tendere vredne milijardu dinara za realizaciju projekata saobraćajne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture, a u 2016. u vrednosti od dve milijarde dinara

BEOGRAD - Grad Beograd će u 2015. godini raspisati tendere vredne milijardu dinara za realizaciju projekata saobraćajne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture, a u 2016. u vrednosti od dve milijarde dinara, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

"To su sve veliki tenderi Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda za kapitalne projekte", rekao je Vesić novinarima u Privrednoj komori Srbije.

On je rekao da je deo tendera predviđenih za ovu godinu raspisan, a da će nakon rebalansa gradskog budžeta biti raspisani preostali tenderi. Vesić je pozvao domaće građevinske firme da učestvuju na tim tenderima i obećao da će najbolji dobiti posao.

Vesić je pozvao domaće građevinske firme da učestvuju na tim tenderima i obećao da će najbolji dobiti posao, to jest oni koji rade najbolje i ponude najnižu cenu.

"Ne treba vam nikakva druga veza i ništa vam drugo ne treba osim da budete najbolji - to vam garantujem i ko mi donese bilo kakav dokaz da je drugačije odnosno da neko radi drugačije dobiće otkaz, kao i krivičnu prijavu", poručio je Vesić domaćim građevinarima.

On je rekao da je deo tendera predviđenih za ovu godinu raspisan, a da će nakon rebalansa gradskog budžeta biti raspisani preostali tenderi.

"Za ovu godinu smo planirali, što tendera koji su već raspisani, što onih koje ćemo raspisati posle rebalansa koji će u petak biti na Skupštini grada u vrednostiod oko milijardu dinara. Za sledeću godinu planiramo tendere u vrednosti od oko dve milijarde dinara", istakao je Vesić.

On je istakao da je reč o kapitalnim projektima, na primer gradnja kanalizacije na Plavim horizontima, u Belom Potoku, Pinosavi, Sučevom bregu, Ritopeku, Stepojevcu... "Pokušavamo da rešimo probleme u određenim delovima grada ui koje do sada niko nije ulagao", nagalsio je Vesić.

On je rekao da su predstavnici gradskih vlasti primetili da domaće firme slabo učestvuju na tenderima za gradske projekte, manje nego što je to evropski prosek. Prema njegovim rečima, za to verovatno postoje tri razloga - domaće firme nisu dovoljno obaveštene, misle da su tenderi namešteni ili ne ispunjvaju kriterijumi za učešće na tenderu, koje predviđa Zakon o javnim nabavkama.

"Već danas mogu da odu u Direkciju i informišu se o tenderima, s obzirom da za te projekte već imamo obezbeđen novac. U Beogradu imamo više izdatih građevinskih dozvola zahvaljujući novom Zakonu o planiranju i izgradnji, imamo veću naplatu i taj novac može da se koristi samo za infrastrukturu. Možemo više novca da uložimo u infrastrukturu, jer smo dobili više novca od naknade", naglasio je gradski menadžer.

Direktor Sektora za industriju i poljoprivredu PKS Ješa Erčić je rekao novinarima da Srbija ima oko 2,6 ponuđača po jednom tenderu, što je duplo manje u odnosu na prosek EU gde je 5,4. Kako kaže, od 87.712 realizovanih ugovora kroz javne nabavke svega oko 7.000 ugovora je za izvođenje radova. "Želimo da izvođači radova budu na vreme informisati i da mogu svoje kapacitete blagovremeno da planiraju", istakao je Erčić.

On je kazao da je PKS počela bolje - enafski da organizuje građevinsku industriju Srbiju i da domaće firme samo ujedinjene mogu u narendom periodu da postanu nosioci velikih projekata u našoj zemlji odnosno da budu glavni izvođači.

Na primer, za drugu fazu izgradnje kanalizacije u naselju Plavi horizonti predviđena je investiciona vrednost od 514 miliona dinara, a za gradnju prilaza stanici Prokop sa gornje strane predviđeno je 750 miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja