RODITELJI NEZADOVOLJNI BG Vlast: Plaćanje privatnih vrtića samo kako je propisano
Foto: Nebojša Mandić

Naknada dela troškova

RODITELJI NEZADOVOLJNI BG Vlast: Plaćanje privatnih vrtića samo kako je propisano

Beograd -
Tom odlukom nisu i ne mogu biti izjednačeni vrtići čiji je osnivač Grad Beograd i vrtići čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice, jer bi takva odluka bila u suprotnosti sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju

BEOGRAD - Obračun naknade dela troškova boravka dece u privatnim vrtićima u skladu je sa odlukom Grada Beograda, saopštio je danas Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu.

Povodom nezadovoljstva pojedinih roditelja u vezi sa naknadom dela troškova boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama, održan je sastanak sa predstavnicima udruženja privatnih ustanova na kome je zaključeno da se obračun naknade troškova vrši apsolutno u skladu sa Odlukom o naknadi dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice, koju je donela Skupština grada.

Tom odlukom nisu i ne mogu biti izjednačeni vrtići čiji je osnivač Grad Beograd i vrtići čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice, jer bi takva odluka bila u suprotnosti sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

Cilj tog projekta je pomoć roditeljima u finansiranju dela troškova boravka dece u privatnim vrtićima, a ne potpuno finansiranje delatnosti privatne predškolske ustanove, što je i pravno i praktično nemoguće.

Grad Beograd je tom odlukom želeo da pomogne roditeljima, koji iz bilo kog razloga nisu uspeli da upišu dete u gradski vrtić, da to svoje pravo ostvare u privatnom vrtiću i u tu svrhu je u budžetu obezbeđeno oko 260 miliona dinara do kraja godine.

Odluka o naknadi dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice doneta je 21. januara 2015. godine i javno prezentovana i nalazi se na sajtu Grada Beograda, tako da su svi roditelji mogli da se informišu o njenoj sadržini, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track