POKLON OD EU: 5 novih vozila za Gradsku čistoću
Foto: Nebojša Mandić

Obezbeđeno je i zaposlenje za 20 novih komunalnih radnika

POKLON OD EU: 5 novih vozila za Gradsku čistoću

Beograd -
Primopredaji kamiona u sedištu JKP Gradska čistoća prisustvovali su zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt i pomoćnici gradonačelnika Beograda Irena Vujović i Borko Milosavljević

BEOGRAD - Pet novih vozila za sakupljanje sirovina za reciklažu uručeno je danas Javnom komunalnom preduzeću "Gradska čistoća", čiju je nabavku finansirala Evropska unija da bi obezbedila zaposlenje za 20 novih komunalnih radnika, u okviru njenog projekta "Podrška zapošljavanju Roma".

Primopredaji kamiona u sedištu JKP "Gradska čistoća" prisustvovali su zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt i pomoćnici gradonačelnika Beograda Irena Vujović i Borko Milosavljević. Benedikt je zahvalio na inicijativi koju su preduzeli Grad Beograd i Sekretarijat za socijalnu zaštitu zajedno sa JKP "Gradska čistoća", a kojom je omogućen novi početak pripadnicima romske zajednice.

"Srećan sam što EU može da podrži takvu inicijativu kako bi se najugroženijima pružile nove mogućnosti", rekao je on, dodavši da je ovaj projekat deo jednog većeg projekta koji EU finansira, a koji je namenjen zapošljavanju Roma. Kako je istakao, jedna od najvećih vrednosti EU jeste da pruža pomoć najugroženijima.

"Zato smo zahvalni Gradu Beogradu na svim naporima koje ulaže u pravcu pomaganja najugroženijima, u ovom slučaju je to romska zajednica, i svakako ćemo nastaviti da podržavamo takva nastojanja", poručio je Benedikt.

Irena Vujović je ukazala na značaj koji projekat zapošljavanja Roma ima za grad. "Trudimo se da maksimalno učestvujemo u ovom projektu kako bi on bio što transparentniji i što pre realizovan", rekla je ona i dodala da Grad Beograd intenzivno radi na inkluziji Roma kroz Centar za socijalno preduzetništvo i Sekretarijat za socijalnu zaštitu, a u saradnji sa EU. "Za sada imamo jako dobre rezultate. Puno pripadnika romske populacije se uključilo u ovaj projekat, pronašlo adekvatan posao, mnogi su postali i privatni preduzetnici, a mnogi su prošli i sve potrebne obuke i edukacije kako bi nastavili da traže adekvatan posao", navela je Vujović.

Ona je istakla da je ovaj projekat značajan jer pripadnici romske populacije nisu mogli adekvatno da učestvuju na tržištu rada, a kroz projekte EU, kako kaže, mogu da ostvare sva svoja građanska prava. Evropska unija je finansirala nabavku ovih vozila sa 35.600 evra kroz projekat "Podrška EU za zapošljavanje Roma" čiji je cilj unapređenje održivog upravljanja otpadom, povećanje zapošljivosti najosetljivijih grupa i podrška jačanju civilnog društva.

Projekat, čija je ukupna vrednost 1.499.668 evra, sprovodi Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS) na teritoriji Beograda. Do sada je već šest radnika iz grupe najosetljivijih stanovnika Beograda romske nacionalnosti dobilo posao i započelo rad u različitim pogonima "Gradske čistoće". Primopredaji vozila danas su prisustvovali i sekretarka Sekretarijata za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, direktor JKP "Gradska čistoća" Miroslav Bogdanović i Nataša Ivanović iz UNOPS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track