Mali: Kineske kompanije hoće da ulažu u Beograd
Foto: Beoinfo

Gradonačelnik u zvaničnoj poseti

Mali: Kineske kompanije hoće da ulažu u Beograd

Beograd -
Bilo je i reči o dva tunela koja su veoma značajna za Beograd, a to su tunel kroz Topčider koji treba da poveže Most na Adi i Autokomandu i tunel koji treba da poveže Novi Beograd i Bulevar despota Stefana
1 / 2 Foto: Beoinfo

BEOGRAD/PEKING - Gradonačelnici Beograda i Pekinga Siniša Mali i Vang Anšun razgovarali su danas o jačanju saradnje dva grada kroz ekonomske, kulturne i turističke aspekte, a konstatovano je i da su kineke kompanije zainteresovane za ulaganja u srpsku prestonicu i u velike infrastrukturne projekte.

Prvog dana posete Kini, gde se sastao sa Anšunom, Mali je istakao da postoji veliki potencijal za saradnju koji je još uvek neiskorišćen i podsetio na projekte poput završetka obilaznice, izgradnje novog drumsko-železnickog mosta na Dunavu, brze pruge Beograd- Budimpešta, nove luke Beograd, za koje su kineske kompanije pokazale interesovanje, a koji čekaju realizaciju. Kako je saopštila Gradska uprava, bilo je reči o dva tunela koja su veoma značajna za Beograd, a to su tunel kroz Topčider koji treba da poveže Most na Adi i Autokomandu i tunel koji treba da poveže Novi Beograd i Bulevar despota Stefana.

Mali je posetio i Privrednu komoru Pekinga, a pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević je pekinškim kompanijama, koje se bave infrastrukturom, predstavio projekte srpske prestonice. Najveće interesovanje su, prema rečima Malog, pokazali za velike infrastrukturne projekte i predložili različite modele saradnje i finansiranja, a interesovali su se i za privatizaciju PKB-a. "Sa predstavnicima ovih kompanija razgovarali smo o mogućnostima ulaganja u novu autobusku stanicu i železničku stanicu Prokop, a pokazali su veliko interesovanje i za izgradnju metroa i projekat za prečišćavanje otpadnih voda", naveo je Mali. On je dodao da postoje razni modaliteti za učešće kineskih kompanija, od javno-privatnog partnerstva, do klasičnog finansiranja. "Važno je da ih privučemo. Oni su došli do tog nivoa da su lideri u velikom broju privrednih grana", objasnio je Mali i dodao da Beogradu treba njihovo znanje i tehnologija zbog čega smatra da će poseta Pekingu i jačanje saradnje dva grada dodatno ojačati poziciju Beograda kao glavnog saveznika Kine u ovom delu Evrope.

Mali je rekao i da dobre političke odnose Srbije i Kine treba da prati i bolja ekonomska saradnja dve prestonice. "Još 1980. godine smo sa Pekingom potpisali Sporazum o saradnji dva grada i mislim da smo predugo čekali da neke ideje sprovedemo u konkretne aktivnosti. Sada imamo konkretne projekte koji čekaju na realizaciju", rekao je Mali. Govoreći o turizmu, Mali je rekao da je to privredna grana koju tek treba razvijati, kao i da kulturna razmena dva naroda može biti na višem nivou izgradnjom Kineskog kulturnog centra, o čemu se sa kineskim ambasadorom u Beogradu već razgovara. Gradonačelnik Vang je izrazio zadovoljstvo posetom delegacije Beograda i naglasio da ona treba da predstavlja jačanje saradnje dva bratska grada i dobar osnov za njeno unapređenje. "Razmena iskustva treba da nam postane redovna obaveza, a moj zadatak je da podržim kompanije koje su spremne da ulažu u Beograd", rekao je Vang.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track