MALI U POSETI KINI: Peking će podržati članstvo Beograda u Turističkoj asocijaciji gradova
Foto: Beoinfo

600 miliona Kineza putuje svetom

MALI U POSETI KINI: Peking će podržati članstvo Beograda u Turističkoj asocijaciji gradova

Beograd -
Asocijacija okuplja više od sto gradova sveta koji zajedno rade na privlačenju velikog broja turista, rekao je Mali tokom posete Turističkoj organizaciji Pekinga, i naveo da Beograd iz godine u godinu beleži sve veći broj turista

BEOGRAD - Peking će podržati članstvo Beograda u Turističkoj asocijaciji gradova sveta (WTCF World Tourism Cities Federation), najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, drugog dana posete Kini.

Asocijacija okuplja više od sto gradova sveta koji zajedno rade na privlačenju velikog broja turista, rekao je Mali tokom posete Turističkoj organizaciji Pekinga, i naveo da Beograd iz godine u godinu beleži sve veći broj turista. "Ipak, s obzirom na to da imamo veliki potencijal, mislim da taj broj može da bude mnogo veći, pogotovo kada je reč o turistima iz Kine.

Prošle godine je više od 600 miliona Kineza putovalo u svet, a kada bi samo jedan odsto njih došao u Srbiju, to bi bio uspeh", rekao je gradonačelnik, istakavši da je prošle godine samo 10.000 njih posetilo Srbiju.

Mali je posetio i Centar za upravljanje otpadom i gradski Institut za urbanizam, kako bi se upoznao sa kineskim iskustvima u ovim oblastima.

Pri obilasku Centra za upravljanje otpadom, Mali je istakao da je Beograd jedini grad u ovom delu Evrope bez sistema za upravljanje otpadom koji je na pravi način organizovan.

"Peking ima 38 postrojenja koja čine sistem upravljanja na teritoriji ovog grada. Mi konačno sređujemo deponiju Vinča, a trenutno smo u procesu tendera gde tražimo partnera koji će nam pomoći da napravimo postrojenja za proizvodnju energije iz otpada. S obzirom na to da razmišljamo o dve tehnologije, kineska iskustva će nam mnogo značiti da izaberemo pravu", istakao je gradonačelnik Beograda.

Mali je obišao i Gradski centar za urbanizam, gde je imao priliku da se upozna sa strategijom planiranja i razvoja Pekinga, saopštio je Beoinfo. Impresivno je, istakao je Mali, kako je Peking uspeo da održe kvalitet života, razvoj kanalizacione, vodovodne i putne mreže.

"To je ono što nama nedostaje i što nam treba. Mi imamo projekte kao što su 'Beograd na vodi', razvoj Makiškog polja, razvoj Ade Huje, koje treba pravilno da planiramo kako bi se uklopili u celokupan razvoj grada Beograda", rekao je Mali i ukazao da je najvišu zgradu u Pekingu dizajnirala kompanija koja dizajnira kulu Beograd u okviru projekta "Beograd na vodi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track