MALI: Svaka kuća u Beogradu imaće priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu
Foto: Beoinfo

Za taj projekat biće izdvojeno između 600-800 miliona evra

MALI: Svaka kuća u Beogradu imaće priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu

Beograd -
BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da će u narednih osam godina svaka kuća u prestonici imati priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

On je istakao da je Grad Beograd za realizaciju tog projekta spreman da izdvoji između 600 i 800 miliona evra, kao i da će sledeće nedelje na sednici Gradskog veća biti usvojen strateški plan razvoja sistema vodosnabdevanja i kanalizacione mreže.

On je rekao da je veliki problem za mnogo porodica u Beogradu, posebno ako je reč o prigradskim naseljima, što još uvek nemaju kanalizaciju, vodu iz gradskog vodovoda ili aslfaltiran put ispred kuće.

- Potpuno je neprihvatljivo da u 21. veku nemate osnovne uslove za život. Upravo iz tog razloga je nova gradska vlast vredno radila na izradi projekta koji podrazumeva zavretak vodovodne i kanalizacione mreže u svim delovima grada, u roku od osam godina. Ovo je prvi put da sistematski prilazimo ovom problemu, koji ima trećina Beograđana – istakao je gradonačelnik, podsetivši da su radovi na uvođenju kanalizacije već počeli u zemunskom naselju Altina.Mali je najavio da će se taj plan naći u ponedeljak na Gradskom veću, a potom i na Skupštini grada do kraja meseca, posle čega će građani Beograda tačno znati kada će biti priključeni na gradski vodovod i kanalizaciju.

Takođe je najavio da će ove godine biti asfaltirano više od 100 kiliometara puta, od kojih pojedine ulice u prigradskim naseljima nikada nisu ni imale asfalt, podsetivši da je raniji godišnji prosek bio od 50 do 70 kilometara.

On je podsetio da je juče položen kamen temeljac za zdravstvenu stanicu u Jajincima, da se naredne godine očekuje izgradanja Doma zdravlja na Labudovom brdu i ambulante u Malom Mokrom Lugu, gde će biti urađena i rekonstrukcija osnovne škole. Takođe je najavio i rekonstrukciju „Kalenić pijace” i Trga „Slavija”, a sve sa ciljem da se svi delovi grada razvijaju jednako.

Mali je istakao i da se „Beograd na vodi” izvodi prema utvrđenoj dinamici, a da će u naredna dva meseca krenuti izgradnja „W” hotela i velike kule „Beograd”. Na proleće se, prema njegovim rečima, očekuje početak radova iznad zemlje na tim objektima, što će biti potvrda da projekat ide po planu.

–Gradska vlast je posvećena realizaciji kapitalnih projekata, među kojima je i projekat „Beograd na vodi", a koji znače razvoj glavnog grada i bolji život građana. Tu spada i završetak fabrike za preradu pijaće vode „Makiš 2”, takođe i završetak trafostanice „Beograd 20”, koji obezbeđuje vodu i struju za Beograđane u narednim decenijama.

Takođe, ubrzano se radi na realizaciji projekta deponije „Vinča”, vrednog 250 miliona evra, u okviru koga je predviđeno da se od zapuštene i potencijalne opasne deponije napravi postrojenje za preradu otpada i proizvodnju toplotne i električne energije – najavio je Mali.

Gradonačelnik je zaključio da će, od 1. januara, Beograđane voziti jednobojni autobusi koji će imati klimu i brojače putnika, a plan je da u sledećoj godini bar 40-50 novih autobusa bude na ulicama grada, kao i prvi električni autobusi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track