(FOTO) POSLE 16 GODINA: Počinje rušenje nestabilnog dela zgrade Generalštaba
Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Blok A završšen do kraja maja 2016.

(FOTO) POSLE 16 GODINA: Počinje rušenje nestabilnog dela zgrade Generalštaba

Beograd -
BEOGRAD - Zgrada "starog" Generalšštaba na uglu Ulice Kneza Milošša i Nemanjine konačno će, 16 godina poššto je pogođena u NATO bombardovanju, biti rekonstruisana, poššto su danas počeli radovi na pripremi terena za ruššenje jednog njenog dela.
1 / 9 Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je novinarima da je na osnovu postupka javne nabavke izabran izvođač radova i da se očekuje da će radovi na rušenju dela bloka A Generalštaba biti završšeni do kraja maja naredne godine.

On je rekao da je firma "Elita-kop" dala najpovoljniju ponudu.

"Želja nam je da se zadrži prednji deo i da se veza koja postoji sa starim Generalštabom uspostavi i da u tom objektu Vojska Srbije može da ima neke dalje aktivnosti", rekao je Gašić.

"Ovo što spolja vidite, nije ni približno loše koliko je to unutra, tako da, iz godine u godinu, sve je veći rizik po prolaznike i moramo da taj deo objekta sklonimo i hvala Bogu da bude u zemlji dovoljno para, da možemo ponovo da izgradimo ovaj blok za potrebe vojske", rekao je Gašić.

Dodao je da će, pored izvođača radova, pirotehnička ekipa vojske biti tu za svaki slučaj non-stop, iako je, kako je rekao, objekat pregledan i nema zaostataka "sredstava" iz 1999.

Ministar je rekao da će se zadržati beli mermerni kamen sa Brača, kao i crveni kamen, jer, kako je rekao, to je najvrednije od onoga što je ostalo.

Prema njegovim rečima, zavisno od dinamike radova, od grada će se tražiti zatvaranje saobraćajnice koja od Slavije ide ka železničkoj stanici, zbog bezbednosti građana.

"Učinićemo sve da bude maksimalna bezbednost i radnika koji rade na rušenju, kao i prolaznika i vozača", rekao je Gašić.

Načelnik Uprave za infrastrukturu Ministarstva odbrane pukovnik Milorad Đokić rekao je da za sada sve aktivnosti idu po planu i da se sve predviđene mere sprovode.

"Procenjena površina rušenja je negde oko 5.000 kvm. Za izvođenje tih radova koristiće se vrlo složena tehnika koju "Elita-kop" ima", rekao je Đokić.

Generalštab Vojske pogođen je u dva navrata u NATO bombardovanju 1999. godine, i to 29. aprila i 7. maja, a nakon rušenja nestabilnih delova, planirana je rekonstrukcija i povraćaj objekta u prvobitno stanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track