BRATIMLJENJE BEOGRADA I ISTANBULA: Potpisivanje memoranduma i sađenje lala
Foto: Profimedia

Saradnja dva grada

BRATIMLJENJE BEOGRADA I ISTANBULA: Potpisivanje memoranduma i sađenje lala

Beograd -
BEOGRAD - Ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj najavio je danas potpisivanje memoranduma o bratimljenju Beograda i Istanbula, čime bi se saradnja dva grada proširila.

Kako je saopštilo JKP "Zelenilo Beograd", Bozaj je to rekao u Akademskom parku gde je sa sekretarom Skupštine grada Sonjom Podunavac i generalnim direktorom "Zelenila" Slobodanom Stanojevićem simbolično zasadio nekoliko lukovica lala, čime je prezentovana donacija koju je Istanbul poklonio Beogradu.

Istanbul je Beogradu poklonio 30.000 lukovica lala, od kojih će deo biti zasađen u Akademskom parku, dok će ostale lale krasiti druge cvetne površine u gradu.

"Odavno postoje veze između Istanbula i Beograda, a sada se spremamo da potpišemo memorandum o bratimljenju dva grada, čime se nadamo da ćemo uspostaviti još širu saradnju", rekao je Bozaj.

Pre potpisivanja memoranduma, dodao je, nadležni nisu hteli da propuste sezonu sadnje lala koja je u novembru i decembru, i bilo im je jako važno da poklon od 30.000 lala, stigne u Beograd u vreme sadnje. On se zahvalio Gradskoj upravi, gradonačelniku i rukovodstvu "Zelenila" na uspešnoj saradnji, izrazio nadu da će Beograd u proleće procvetati zahvaljujući donaciji.

Podunavac se osvrnula na istorijske veze Beograda i Istanbula napominjući da najveća šuma u Istanbulu nosi naziv Beogradska šuma, kao i da u tom gradu postoji beogradska kapija u čijoj se blizini nalazi crkva beogradske Bogorodice sagrađena 1450. godine.

I Beograd, dodala je, ima simbole Istanbula, kao što su Stambol kapija i Bajrakli džamija, a sve navedeno govori da dva grada povezuju prijateljstvo, kultura, istorija kao i mnogi ljudi koji su radili na unapređenju oba grada.

Stanojević je naveo da će "Zelenilo" i ove jeseni zasaditi 400.000 komada jesenjeg cvetnog rasada, a današnja sadnja lukovica lala je ujedno i nastavak aktivnosti koje "Zelenilo" obavlja svake godine u ovom periodu.

Osim lala, Beograd će na proleće krasiti i drugo cveće kao što je dan i noć, bele rade, šeboj..., u paleti od 20 različitih boja i nijansi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track