CVEĆE NA SPOMENIK KARAĐORĐU: Obeleženo 109 godina od oslobođenja beogradske varoši
Foto: Beoinfo

Godišnjica borbi u Prvom srpskom ustanku

CVEĆE NA SPOMENIK KARAĐORĐU: Obeleženo 109 godina od oslobođenja beogradske varoši

Beograd -
Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je danas cveće na spomenik voždu Karađorđu na Svetosavskom platou, povodom oslobođenja beogradske varoši u Prvom srpskom ustanku.

Kako je navedeno u saopštenju Gradske uprave, cveće je osim Mladenovića položio i predsednik beogradske podružnice Zadužbinskog društva "Prvi srpski ustanak - Orašac" Jovan Filipović.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Mladenović je podsetio da su na današnji dan pre 109 godina, oslobodioci Beograda, predvođeni Karađorđem, oslobodili Beograd od turske vladavine.

"Godinu dana nakon olobađanja beogradske varoši, ustanici su oslobodili i beogradsku tvrđavu, čime je započela srpska revolucija i oslobađanje srpskog naroda i njegovih teritorija. Naš grad tada počinje drugačije da se razvija i obnavlja i Beograd tako postaje glavni grad nove, oslobođene Srbije", rekao je Mladenović.

Kako je podsetio, Svetosavski plato bilo je mesto gde su spaljene mošti Svetog Save i odakle su oslobodioci krenuli u borbu.

"Stoga je ovo pravo mesto odakle poručujemo da je Beograd slobodan i otvoren grad. Ovo je istovremeno prilika i mesto sa koga moramo da se zahvalimo svima koji su oslobađali Beograd bez obzira na veru i naciju, za pravdu i slobodu ljudi koji u njemu žive", rekao je Mladenović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track