(FOTO) VESIĆ: Raseljena Centralna kula na Starom sajmištu
Foto: Beoinfo

Memorijalni centar

(FOTO) VESIĆ: Raseljena Centralna kula na Starom sajmištu

Beograd -
BEOGRAD - Centralna kula na Starom sajmištu danas je raseljena i biće u potpunosti spremna da u njoj uskoro bude uprava budućeg memorijalnog kompleksa, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.
1 / 4 Foto: Beoinfo

On je danas sa episkopom slavonskim Jovanom Ćulibrkom, predsednikom Komisije za utvrđivanje koncepcije programskih sadržaja i davanja predloga upravljanja na Starom sajmištu, i gradskim sekretarom za kulturu Vladanom Vukosavljevićem obišao lokaciju kako bi se započeli radovi na memorijalu.

– Zahvaljujući velikom angažovanju Grada Beograda, Sekretarijata za imovinsko-pravne poslove, ova kula je raseljna, i biće u potpunosti spremna za ono što želimo da uradimo, da u njoj bude administracija budućeg memorijalnog kompleksa. Ovo je možda i najkrupniji korak koji je do sada napravljen na uređenju Starog sajmišta. To nije bilo lako jer je bilo dosta umetnika koji su ovde i živeli. Oni su dobili nove ateljee na drugom mestu, i mi sada kao Grad Beograd potpuno raspolažemo ovom kulom. To znači, pošto smo obezbedili novac, da ćemo sledeće godine raspisati konkurs za projekat rekonstrukcije kule, a potom ćemo krenuti u samu sanaciju i rekonstrukciju kule, a time će početi da se radi memorijalni centar Staro sajmište – rekao je Vesić.

On je naglasio da se u blizini nalaze dva paviljona, italijanski i češki, koji su u postupku rešavanja imovinsko-pravnih odnosa i da se nada da će se i ovo uspešno rešiti i da će potom i oni biti rekonstruisani.

– Želim da kažem da smo uradili veliku stvar, jer kada smo počeli da radimo kao komisija, bilo je mnogo skepticizma. Zahvaljujem svima koji su učestvovali u radu, uradili su zaista veliku stvar za naš grad i zemlju jer ćemo zaista po prvi put biti u prilici da jedan deo Starog sajmišta, možda i najvažniji, preuredimo i da on bude uređen kao deo budućeg memorijalnog kompleksa – istakao je gradski menadžer.

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević rekao je da Komisija za Staro sajmište radi već duže vreme sa ciljem da ovaj kompleks bude mesto negovanja kulture sećanja na Holokaust počinjen tokom Drugog svetskog rata nad Jevrejima, Srbima, Romima i drugim narodima.

– Pored osnovih uslova kao što su imovinsko-pravni, intenzivno se radi i na pretpostavci za kreiranje jedne umetničke postavke koja bi zaista služila kao opomena i sećanje za sve buduće generacije da Beograd mora da pamti zlo koje se ovde desilo, i da se takve stvari nikad više ne ponove. Mislim da smo uradili dosta, a uskoro ćemo izaći sa novim rezultatima i verujem da će ovo biti i mesto okupljanja i hodočašća i naših ljudi, i Beograđana i građana Srbije, ali i regiona jer ovo mesto svojoj tragikom i svojim značajem to i zaslužuje – rekao je Vukosavljević.Episkop slavonski Jovan Ćulibrk ponovio je da je ovo do sada najznačajniji korak u radu na uređenju Starog sajmišta.

– Ušli smo u objekat Centralne kule, gde će biti uprava budućeg memorijalnog kompleksa Starog sajmišta. Na početku našeg rada zahtevali smo da se rezultati vide zato što je godinama trajala rasprava o Starom sajmištu, njegovoj budućnosti, ulozi, ali niko nije mogao da vidi šta je urađeno. Ta kula je decenijama bila zapuštena i da nije iseljena, ona bi se srušila i sama bi nestala kao jedan od znakova ovog grada – rekao je Jovan Ćulibrk.

Prema njegovim rečima, ova komisija radi na dva koloseka, prvi je rad na Centralnoj kuli, a drugi je priprema zakona i projekta za budući memorijal na Starom sajmištu.

– Na sednici komisije nastavljamo rad na nacrtu teksta zakona o Starom sajmištu, a već danas ćemo raditi na preambuli zakona koji je u pripremi – pojasnio je Jovan Ćulibrk.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track