Nikodijević: Pravednija raspodela novca opštinama
Foto: Beta Milos Miskov

Predsednik Skupštine Beograda

Nikodijević: Pravednija raspodela novca opštinama

Beograd -
BEOGRAD - Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da će sredstva namenjena gradskim opštinama ubuduće biti pravednije raspoređivana, na osnovu jasnih kriterijuma i merila, čime će se u svim opštinama stvarati uslovi života dostojni 21. veka, a život građana učiniti lakšim i boljim.

Govoreći o narednoj sednici gradskog parlamenta zakazanoj za ponedeljak, 21. decembar, Nikodijević je za RTS rekao da su najvažnije tačke dnevnog reda "tehnički rebalans budžeta" i kriterijumi na osnovu kojih će opštine dobijati budžet za 2016. Kada je reč o rebalansu, istakao je postoje prihodi gradskih preduzeća i dobit koja se naplaćuje od njih, a postoji i deo neutrošenih sredstava iz ove godine.

"Ta neutrošena sredstva ili sredstva koja predstavljaju dobit, preraspodeljuju se na obaveze koje moramo pokriti, što se prvenstveno odnosi na vraćanje dugova od pre šest, sedam godina", naveo je Nikodijević, dodajući da pre svega misli na subvencije za komunalne usluge, koje Grad treba da pokriva preko svojih JP. Te subvencije, prema njegovim rečima, godinama nisu plaćane, niti evidentirane u budžetu i nije postojao realan novac za njih, pa su se gomilale kao dugovi, koji sada iznose oko 5,5 milijardi dinara.

Nikodijević, kako je saopštila Gradska uprava, očekuje da će posle 2017. taj dug biti anuliran, a sve buduće subvencije koje Grad bude preuzimao biće na realnim osnovama. Govoreći o Predlogu odluke o utvrđivanju kriterijuma za obime budžeta opština, Nikodijević je rekao da se prvi put donose kriterijumi koji se odnose na veličinu teritorije, broj stanovnika, razuđenost, na to da li je ona samo centralna ili ima i prigradske delove. Prema njegovim rečima, dosadašnji način raspodele sredstava nije bio zasnovan na nekoj logici i sada su prvi put ustanovljeni jasni kriterijumi po kojima će se opštinama dodeljivati sredstva.

"Neće se svi složiti sa poštenom raspodelom i siguran sam da će biti i onih kojima će biti krivo što više neće moći da štampaju milionske brošure i nekoliko puta godišnje menjaju ukrasne žardinjere i pokretni mobilijar u parkovima", naveo je on. Sa druge strane, dodao je, postoje nerešeni komunalni i infrastrukturni problemi u pojedinim delovima grada koji se ne mogu ignorisati, pa je važnije da svaki građanin ima uslove života dostojne urbane sredine kakva je Beograd.

Govoreći o Nacrtu ugovora o javno-privatnom partnerstvu sa privatnim prevoznicima, Nikodijević je rekao da se sa njim potpisuje ugovor na deset godina i da se mogu postaviti oštriji kriterijumi koji će morati budu ispunjeni. Na sednici bi trebalo da bude usvojen i Plan detaljne regulacije Bloka 11, odnosno područja gde se sada nalazi nekadašnji hotel "Jugoslavija", između Bulevara Nikole Tesle, Keja oslobođenja i ulica Goce Delčeva i Aleksinačkih rudara u Zemunu. Prostor gde će biti izgrađen hotel visoke kategorije iz lanca "Kempinski", sa dve kule visoke spratnosti kao deo stambenog i poslovnog kompleksa, nalazi se van zone centra Zemuna i Novog Beograda, u okviru urbanističke celine poznate kao "Prvobitni Novi Beograd".

Kada je izgrađen 1960. godine, rekao je Nikodijević, hotel "Jugoslavija" je bio najveći i najmoderniji u tadašnjoj federaciji, sa 1.500 prostorija, dva restorana i pratećim sadržajima. Postojeći objekat hotela biće potpuno renoviran i modernizovan, s dozvoljenom spratnošću do osam spratova, odnosno 36 metara. Severna kula, maksimalne spratnosti P+33, odnosno 140 metara visine, u produžetku Goce Delčeve, namenjena je za poslovne i komercijalne sadržaje, a Južna kula, iste spratnosti u produžetku Aleksinačkih rudara, predviđena je za stanovanje visokog standarda.

"Dve kule će, zajedno sa hotelom 'Kempinski', predstavljaće ne samo novi reper ovog dela grada, već će dati novi identitet Zemunu i Novom Beogradu. Zemunski kej će postati turistička destinacija privlačna za sve turiste, ali i naše sugrađane", smatra Nikodijević. On je napomenuo i da je detaljnim planom predviđeno očuvanje i oplemenjivanje svih zelenih površina, kao i izgradnja dodatne treće pešačke i biciklističke staze.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track