Najnovije vesti

VESIĆ: Spomenik Stefanu Nemanji biće podignut u parku Manjež
Foto: Dragana Udovičić

Odbornici donose odluku o Vučićevom predlogu

VESIĆ: Spomenik Stefanu Nemanji biće podignut u parku Manjež

Beograd
BEOGRAD - U beogradskom parku Manjež, za godinu dana, biće podignut velelepan spomenik velikom županu Stefanu Nemanji, saopštila je Služba za informisanje Grada Beograda.

Inicijativa da se Srbija oduži rodnonačelniku dinastije Nemanjića, i jednom od najznačajnih srpskih vladara, potekla je od premijera Aleksandra Vučića, a već danas odbonici Skupštine Grada Beograda doneće odluku o podizanju spomenika.

Formiraće se i Odbor za podizanje, kojim će presedavati Vučić. Kako su objavile “Novosti“, do kraja januara biće održana prva sednica, na kojoj će se odrediti pozicija, gde će se nalaziti spomenik u parku Manjež.

Odbor će potom doneti odluku o raspisivanju javnog konkursa za spomenike, u kome će pozvati domaće, ali i inostrane umetnike da učestvuju sa svojim radovima.

Procena je da bi ovo trebalo da traje do pet meseci. Što znači da bi se u julu znalo pobedničko rešenje. Prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, realno je da bi spomenik mogao da bude gotov do kraja 2016. ili počektom 2017. godine.

Zbog istorijske važnosti, očekuje se da na adresu Startg dvora stigne veliki broj umetničkih rešenja. Konkurs će biti međunarodni.

"Beograd je sa velikim zadovoljstvom primio predlog premijera Vučića da se u parku Manjež podigne spomenik Stefanu Nemanjiću. Verujem da će odbornici jednoglasno podržati ovaj predlog, jer ima li išta prirodnije od toga da naša prestonica ima spomenik osnivača srpske države", rekao je Vesić.

"Ovaj predlog premijera doživljavam ne samo kao potrebu da se naš narod oduži Stefanu Nemanji već i da će naše društvo više da koristi našu svetlu srednjevekovnu istoriju jer mi danas ne samo da nemamo spomenike naših srednjevekovnih vladara, već nemamo njihove likove ni na novčanicama", izjavio je Vesić.

Služba za informisanje Grada Beograda navodi da će spomenik Stefanu Nemanji, sa postamentom biti visok čak 10 metara. Iz loze Nemanjića, u Beogradu, spomenik jedino ima Nemanjin sin, Sveti Sava.

Pored premijera Aleksandra Vučića, u Odboru za podizanje spomenika Stefanu Nemanji, biće ministar Nikola Selaković, Ljubomir Maksimović, akademik SANU, Sima Avramović, dekan pravnog fakulteta, prof. dr Vojislav Milanović, mitropolit Porfirije, akademik Svetomir Arsić Basara, gradski menadžer Goran Vesić i Jasmina Mitrović Marić predsednica Komisije za imenovanje ulica i trgova.

Stefan Nemanja, kao veliki župan Raške, proširio je teritorije srednjevekovne srpske države i udario temelje državnosti Sa sinom Rastkom (Sveti Sava), obnovio je Hilandar i smatra se utemeljivačem Srpske pravoslavne crkve. Presto je napustio 1196, da bi se zamonašio na Hilandaru.

Preminuo je kao monah Simeon. Kasnije je proglašen za sveca. Mošti mu se od 1208. godine nalaze u Studenici, koja je njegova zadužbina, navedeno je u saopštenju.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...