BOŽOVIĆ: Gradski budžet netransparentan i pun grešaka
Foto: Fonet

Kritika u Skupštini Beograda

BOŽOVIĆ: Gradski budžet netransparentan i pun grešaka

Beograd -
Šef odbornika DS Balša Božović kritikovao je danas gradski budžet za narednu godinu, tvrdeći da je netransparentan i pun grešaka.

On je, u Skupštini grada, rekao i da nije tačno da je dug Beograda milijardu dinara, kao ni da je deficit 2013. godine bio 20 odsto, pokazujući dokument u kojem se, kako tvrdi, navodi da je deficit za 2013. bio oko šest odsto.

"Za ova dokumenta glasali su upravo odbornici SNS. To su završni računi za 2013. i rebalans za 2013. gde se ne govori o deficitu od 20,5 odsto, već oko šest odsto", rekao je Božović.

On je pozvao gradonačelnika da podnese ostavku ukoliko Uprava za javni dug potvrdi da je zaduženje na dan silaska DS sa vlasti bilo ispod 400 miliona evra.

"Ako se ispostavi da taj podatak nije tačan, nego da je grad zadužen milijardu evra, kao što tvrdi gradonačelnik, ja ću podneti ostavku sa mesta gradskog odbornika. Smatram da je to fer i pošteno, iako nisam čuo da je gradonačelnik prihvatio ponudu", rekao je Božović.

On je upitao i kako to da u budžetu nije predviđeno 135 miliona evra, koje bi Beograd trebalo da zaradi od organizovanja proslave Nove godine, kako je najavio gradonačelnik.

"Nismo još dobili odgovor ni na osnovu kog konkursa je 22 miliona novca građana dodeljeno za proslavu u Beogradu. Ko su sponzori koji plaćaju Stivena Sigala i druge. Kolika su ta sredstva i zašto ta sredstva nisu dali za lečenje dece i siromašne građane"”, upitao je Božović.

On je ocenio i da je u budžetu sve "manje - više netransparentno".

"Ogroman novac i sredstva, milijarde su u pitanju izvlače se iz gradskog budžeta i daje se nekim privatnim partnerima, privatnicima u javnom prevozu bez obrazloženja. Budžet ima greške u manje više svakoj stavci", kazao je on.

Božović je kazao da će građani biti suočeni sa povećanjem poreza na imovinu u 2016. godini, dok će privredi i obrazovanju biti dodeljeno manje novca, što znači da se privreda guši.

"Milijardu dinara je više upotrebljena za plate funkcionera u gradskoj vlasti u odnosu na 2013. godinu i pored smanjivanja plata u javnom sektoru", rekao je Božović.

Prema njegovim rečima, izdvojeno je manje novca za nastavnike, profesore, dok se centralnim gradskim opštinama uzima pola milijarde dinara koji su korišćeni za razne socijalne programe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track