SUMNJIVO: Vlasnici Studija B grade bez dozvole na Dedinju?
Foto: Pritscreen N1

Računaju na novi Zakon o ozakonjenju

SUMNJIVO: Vlasnici Studija B grade bez dozvole na Dedinju?

Beograd -
Da li je vreme od najave do izglasavanja Zakona o ozakonjenju mnogim investitorima poslužilo da svesno započnu izgradnju bez dozvole, znajući da će im zakon omogućiti legalizaciju? Jedan od mogućih primera je i slučaj zgrade koja se gradi u elitnom prestoničkom naselju Dedinje gde novi vlasnici televizije Studio B bez dozvole grade stambenu zgradu.

U ekstrazoni, na Dedinju, jednom od najbogatijih beogradskih naselja gde je zabranjeno graditi zgrade više od dva sprata, jedna višespratnica raste na broju 11 u ulici Koste Racina. Niče od nule i s nulom građevinskih dozvola.

Za početak, ovde je prekršen Zakon o planiranju i izgradnji, jer na ovom gradilištu ne postoji gradilišna tabla na kojoj bi moralo da piše ko je investitor, ko je izvođač radova, šta se gradi i gde je građevinska dozvola.

Tek prošlog novembra neko je došao i posekao sedam borova starih 100 godina, a onda su stigli i bageri. Kaznu za nelegalnu seču od 100.000 dinara platilo je preduzeće Maksim medija koje je, ispostavlja se, i vlasnik placa i investitor radova. To je preduzeće porodice Krdžić koji su u javnosti poznatiji kao novi vlasnici gradske televizije Studio B. Iako su opštini Savski venac više puta podnosili zahtev za dozvolu da grade zgradu sa više od tri stana, zbog nepotpune dokumentacije, nikada je nisu dobili.

„Mi smo kao gradska opština uradili sve što je u našoj moći da zaustavimo bespravnu gradnju, zabranili smo radove, zatvorili smo gradilište, podneli smo krivičnu prijavu“, kaže Dušan Dinčić, predsednik Opštine Savski venac.

- 14. novembra prošle godine stiže naredba investitoru da zatvori gradilište, ali on uklanja znak zabrane i nastavlja gradnju

- 23. novembra inspekcija naređuje da se obustave svi radovi

- 9. decembra dobija i dozvolu da sruši nelegalno gradilište, no umesto toga, gradnja se nastavila.

Ovo za N1 demantuje vlasnica kompanije Maksim medija Ružica Krdžić, kaže da se na njihovoj parceli ne izvode nikakvi radovi. Na pitanje šta je onda konstrukcija koju je novinar N1 snimio ona kaže:

„Mi smo investitori za navedene stvari, ja stvarno nisam toliko u toku da znam šta je izvođač radio, koliko je dospeo sa dozvolama, u svakom slučaju mi imamo potvrdu da je dozvola u toku ili je već dobijena, što možete i da proverite“.

N1: Ja sam proverila u opštini, vi nemate nijednu dozvolu, postoji dokumentacija...

R. Krdžić: Onda je u toku, ja imam potvrdu da je izdavanje dozvole u toku, eto...

N1: Dobro, možda je u toku sada, ali sve ono što se dosad gradilo, gradilo se bez dozvole, zar ne?

R. Krdžić: Ja vam kažem, ja nisam izvođač radova da bih znala...

N1: Ali vi kao investitor morate da znate šta vam izvođač radova radi, zar ne?

R. Krdžić: Majo, rekla sam vam, dozvola je u toku ili je već dobijena, kako da vam kažem više kad apsolutno nemam šta više da vam kažem, apsolutno to je to.

I to će naročito biti "to" nakon što mu legalnost bude dodeljena i po novom Zakonu o ozakonjenju.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja