Mali: Pijaća voda za romska naselja u Novom Beogradu i na Mirijevskom brdu
Foto: Aleksandar Jovanović

Za bolji život

Mali: Pijaća voda za romska naselja u Novom Beogradu i na Mirijevskom brdu

Beograd -
BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je će u narednih šest meseci za neformalna romska naselja na Novom Beogradu i na Mirijevskom brdu, u kojima živi 145 porodica, biti obezbedjena pijaća voda iz cisterni i mobilne sanitarne kabine.

Mali je, na predstavljanju projekta "Osnovno snabdevanje sa pijaćom vodom i sanitarnom opremom neformalnih naselja u Beogradu", kazao da je taj projekat veoma važan zato što če obezbediti bolje uslove života romskoj zajednici koja živi u Beogradu.

Dodao je da se projekat sprovodi na inicijativu Vlade Republike Nemačke i ambasadora Nemačke Aksela Ditmana. "U kratkom vremenskom periodu uspeli smo da nadjemo načina da sanitarnom opremom i pijaćom vodom snabdemo neformalna romska naselja", kazao je Mali. Kako je naveo, radi se o dva neformalna naselja - "Antena" kod okretnice autobusa 74 i 75 na opštini Novi Beograd i "Mirijevsko brdo" na opštini Zvezdara.

"Na ovaj način ćemo obezbediti humanije uslove života ovih romskih porodica, kojih ukupno ima 145", kazao je Mali. Nemački ambasador Aksel Ditman kazao je da je poboljšanje uslova života romske zajednice u Beogradu "veoma značajno" za Nemačku.

"Ovaj projekat je deo većeg paketa mera za poboljšanje životnih uslova Roma. Nemačka Vlada sprovodi čitav niz mera za poboljšanje uslova života Roma u cilju njihove inkluzije, tako smo pokrenuli i projekte za stručno usavršavanje Roma i za njihov pristup tržištu rada", dodao je Ditman. Ditaman je kazao da je poboljšanje uslova života Roma u Srbiji važno "iz humanih razloga", kao i zbog toga što veliki broj Roma odlazi u Nemačku s ciljem dobijanja azila. Dodao je da podnošenje zahteva za azil nije "put" ulaska Roma u Nemačku i da je cilj te zemlje poboljšanje uslova života Roma u Srbiji kako ne bi odlazili iz nje.

Projekat "Osnovno snabdevanje sa pijaćom vodom i sanitarnom opremom neformalnih naselja u Beogradu" sprovodi se na inicijativu ambasadora Nemačke Aksela Ditmana, a u saradnji Sekretarijata za socijalnu zaštitu gradske uprave Beograda i nemačke organizacije za međunarodnu saradnju - GIZ. Vrednost projekta je 140.000 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track