VESIĆ: Kreće rekonstrukcije garaže na Obilićevom vencu
Foto: Dragana Udovičić

Do kraja nedelje dobijanje građevinske dozvole

VESIĆ: Kreće rekonstrukcije garaže na Obilićevom vencu

Beograd -
BEOGRAD - Stvorili su se svi uslovi da se krene u rekonstrukciju garaže na Obilićevom vencu jer će do kraja nedelje biti dobijena građevinska dozvola za izvođenje radova, čime će građani dobiti novih 220 parking mesta, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

On je podsetio da u užem centru Beograda nedostaje skoro pet hiljada parking mesta, a u širem oko deset i da se izgradnjom novih i rekonstrukcijom postojećih garaža rešava taj problem.

– Sa garažom na Studentskom trgu sa novih 750 parking mesta i ovih 220 na Obilićevom vencu dobićemo u samom centru grada skoro hiljadu novih parking mesta. Mi sada prilikom rekonstrukcije ulica radimo i na rešavanju parking mesta, pa ćemo tako duž cele Ulice kneza Miloša imati podzemne garaže – rekao je Vesić i dodao da se u Beogradu nije izgradila nijedna garaža od 2007. godine.

On je dodao da će kroz javno-privatno partnerstvo biti izgrađeno još garaža, a predviđene su ispod Beogradskog dramskog pozorišta, u Skerlićevoj kod Narodne biblioteke, na Masarikovom trgu u Zemunu, kao i kod opštine Novi Beograd.

Govoreći o problemu sa taloženjem mulja u koritu Topčiderske reke, Vesić je rekao je problem što je, kada je napravljen Most na Adi, sužen izlazak na Savu i mulj iz Topčiderske reke se taloži, tako da ljudi koji imaju čamce bukvalno ne mogu da izađu iz rukavca.

– Mi smo dva puta čistili ali to je rešenje za mesec, dva. Radimo na trajnom rešenju, dali smo Institutu „Jaroslav Černi“ da uradi projekat sanacije Topčiderske reke, gde će se napraviti nekoliko kaskada, a istovremeno postoji projekat koji rade JKP „Parking servis“ i JP „Ada Ciganlija“ gde bi bila uređena jedna moderna marina – najavio je gradski menadžer.

On je naglasio da je najveći problem grada Beograda nedostatak infrastrukture, kanalizacija i vodovod, i zato je Grad doneo odluku da za narednih deset godina nijedna kuća u Beogradu ne bude bez priključka na vodovod i kanalizaciju i to je projekat koji košta 575 miliona evra.

– Radimo mnogo na izgradnji saobraćajne infrastrukture, sa Republikom Obilaznicu oko Beograda, a mi sami unutrašnji magistralni prsten i kada se čitav taj posao bude završio, imaćemo još dva mosta na Dunavu – rekao je Vesić i dodao da njemu kao građaninu najviše smetaju ružne fasade i što grad nije dovoljno beo.

Kada je u pitanju uređenje ulaza u zgrade, Vesić je podsetio da je u toku jedna velika akcija „Gradskog stambenog” i da je u poslednjih šest meseci uređeno oko pet hiljada ulaza na teritoriji Beograda.

– Ubuduće će prilikom izvođenja velikih infrastrukturnih radova Direkcija za građevinsko zemljište poslati pismo građanima u kojima će ih informisati da je raspisana javna nabavka i da će krenuti radovi, a građani mogu da pošalju svoje mejl adrese i dobijaće informacije o fazama radova. Na taj način želimo da uključimo građane u praćenje realizacije projekata – rekao je Vesić i dodao da je ovo važno jer građani mogu da daju svoje predloge.Vesić je, govoreći o Sajmu turizma, istakao da se pokazalo da Beograd nije samo turistička destinacija već je važan i kao turističko tržište.

– Moramo kao Grad da se potrudimo da organizujemo što više sportskih, kulturnih i kongresnih događaja koji će privući turiste, jer turizam postaje za nas najvažnija privredna grana – rekao je gradski menadžer i precizirao da se gradi veliki broj hotela koji će biti u funkciji da se produži ostanak turista u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track