Najnovije vesti

NIKODIJEVIĆ: Nema potrebe za izborima u Beogradu
Foto: Beoinfo

Bez podnošenja ostavki

NIKODIJEVIĆ: Nema potrebe za izborima u Beogradu

Beograd
Generalnim urbanističkim planom koji bi trebalo da bude usvojen na narednoj sednici Skupštine grada, u ponedeljak, 7. marta, stvaramo nove zone, nove pravce razvoja grada, obezbeđujemo nove industrijske zone koje će otvoriti nova radna mesta, rekao je Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine Beograda.

On je precizirao da se Generalni urbanistički plan, na čije se donošenje čekalo od 2003. godine, sastoji od 20 celina koje se definišu planom generalne regulacije. "Generalni urbanistički plan je važan za građane Beograda zato što definiše nove zone, nove pravce razvoja grada, obezbeđuje nove industrijske zone koje se smeštaju na obodu grada.  Grad Beograd će raditi kompletnu infrastrukturu za ove zone i na taj način stvarati uslove da se pozovu investitori i otvaraju nova radna mesta. Na primer sada na Makiškom polju postoje objekti koji su propali i nisu u funkciji, a ovim planom se omogućava da se na tom potezu gradi mešoviti stambeno-poslovni kompleks", rekao je Nikodijević, dodavši da se ovim planom omogućava i silazak na reke i razvoj tog dela grada.Prema njegovim rečima, najveći problem grada je što se decenijama niko nije držao urbanističkih planova i što se gradilo haotično, umesto da se prvo stvore infrastrukturni uslovi pa da se grade kuće i stanovi, išlo je obrnuto. "Važno je da građani počnu da veruju u institucije i u to da nema više divlje gradnje i da gradske inspekcije rade dobro", rekao je Nikodijević, koji je pozvao građane da prijave ukoliko primete da bilo gde postoji gradnja bez dozvole i gradska inspekcija će reagovati u toku istog dana.On je podsetio na slučaj na Savskom vencu gde je investitor „ratovao” sa državom sedam dana, ali je ipak odustao i dodao da su to pojedinačni slučajevi i da su građani navikli da tako razmišljaju. Govoreći o predstojećim izborima, Nikodijević je pojasnio da će on, ukoliko u ponedeljak do početka sednice gradske skupštine bude obavešten od skupštine opština Zemun i Voždovac da nisu formirani novi organi lokalne vlasti budući da su predsednici ovih opština podneli ostavke, raspisati izbore za skupštine svih 17 opština na teritorji grada.On je potvrdio da izbori na gradskom nivou sigurno neće biti raspisan,i jer su istekli rokovi koji su predviđeni zakonom kojim je propisano da 30 dana pre raspisivanja vanrednih izbora u lokalnoj samoupravi moraju da se podnesu ostavke, što se nije desilo."Nema potrebe za izborima na nivou grada, Beograd se finansijski konsolidovao, ojačao svoja javna preduzeća i ušao u ozbiljne investicije i građani u svih 17 beogradskih opština na lokalnim izborima  imaće priliku da ocene naš rad", rekao je na kraju predsednik Skupštine grada.

(Beoinfo)

Raspisivanje opštinskih izbora u ponedeljak

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da će raspisati izbore za skupštine opština, u ponedeljak 7. marta, ukoliko do tada ne budu formirani novi organi lokalne vlasti u Zemunu i Voždovcu.

"Ukoliko me do 7. marta predstavnici Skupština opština Zemun i Voždovac budu obavestili da nisu formirani novi organi vlasti, stiču se uslovi da tog dana uvedemo privremene mere u te dve opštine i da raspišemo izbore", rekao je Nikodijević, podsećajući da su predsednici te dve opštine podneli ostavke.

On je podsetio da će, pored vanrednih izbora u Zemunu i Voždovcu, održati i redovni izbori u ostalih 15 beogradskih opština, ali nije mogao da precizira eventualni datum njihovog održavanja.

Nikodijević je ponovio da izbori na gradskom nivou neće biti raspisani.

(Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...