ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE OBRENOVCA: Kolubara i Sava u stagnaciji, vode ispod nivoa redovne odbrane
Foto: Printscreen Facebook Lokalne

Analiza situacije

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE OBRENOVCA: Kolubara i Sava u stagnaciji, vode ispod nivoa redovne odbrane

Beograd -
BEOGRAD - Danas je u opštini Obrenovac održana sednica Štaba za vanredne situacije Gradske opštine Obrenovac povodom nepovoljne meteorološke situacije na teritoriji cele Srbije.

Prema rečima predsednika Gradske opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića vodotokovi na teritoriji opštine Obrenovac su ispod nivoa redovne odbrane od poplava.

- Kolubara i Sava su u stagnaciji i nisu se pomerile u poslednjih 24 časa. Što se tiče ostalih bujičnih tokova, Barička reka, Tamnava i Trstenica su takođe u koritu i nema tendencije podizanja. Na vezi smo sa štabovima iz Valjeva, Koceljeve, Uba i Lazarevca i kod njih je stanje mirno. Kod nas jedino reka Turija, koja se sliva iz pravca Aranđelovca, može da pripreti i mi ćemo narednih 24 sata budno pratiti taj prostor. Dobra okolnost je da je Obrenovac obasjan suncem i da nemamo padavine tokom celog dana. Svi proboji su sanirani, svih sedam je u boljem stanju nego što je bilo i to je nešto što daje mogućnost da budemo spokojni ukoliko budu nivoi padavina koji su najavljeni. U maju 2014. godine smo imali padavine od 250 do 550 litara po kvadratnom metru i to nisu normalne okolnosti. Naši nasipi su u ovom trenutku sposobni da zaštite Obrenovac od izlivanja reka - kazao je Čučković.

Mirko Vranešević, zamenik predsednika Gradske opštine Obrenovac, je izjavio:

- Obzirom da se reka Ljig izlila smanjen je pritisak na reke koje su pritoke Kolubare. Na teritoriji Gradske opštine Obrenovac jedina kritična situacija je na mostu u Poljanama. Naše komunalne ekipe su na terenu i čiste reku od pridošlog materijala. U toku dana postoji mogućnost blažeg izlivanja na tom delu, ali po informacijama stručnih službi sa terena ne postoji nikakva mogućnost od većeg izlivanja ili ugrožavanja domaćinstava. Ove padavine su dvadeset puta manje nego u maju 2014. godine. Situacija je pod kontrolom, sve naše službe su na terenu i pratimo situaciju i izveštavamo sugrađane - rekao je Vranešević.

Iz Vodoprivrednog preduzeća „Beogradvode" su rekli da su svi vodotokovi ispod nivoa redovne odbrane od poplava. Redovan nivo odbrane od poplava je nivo reke koji je propisan zakonom, a nivo vanredne odbrane od poplava podrazumeva nivo vode koja je metar i po ispod nivoa krune nasipa.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track