BEOGRAĐANI, STIŽU AUTOBUSI NA BATERIJE: Od juna na ulicama prestonice elektrobusevi
Foto: Nebojša Mandić

Uskoro postavljanje punjača širom grada

BEOGRAĐANI, STIŽU AUTOBUSI NA BATERIJE: Od juna na ulicama prestonice elektrobusevi

Beograd -
Beograđane će od juna, na relaciji Vukov spomenik - Tržni centar "Delta siti", voziti elektrobusi, ali oni neće u potpunosti zameniti autobuse.

Ovaj tip prevoza neće zameniti autobuse, ne samo zbog cene, već i zato što ga je nemoguće koristiti na određenim linijama.

Kako bi oni nesmetano mogli da rade, već za mesec-dva biće postavljeni punjači na dve lokacije. “Ceo koncept autobusa na električni pogon baziran je na brzini punjenja. Šangaj je to spustio na 60-90 sekundi, jer ima punjače na svakom stajalištu”, kaže direktor GSP-a Željko Milković. “Za tako nešto potrebno je izdvojiti 80.000 evra za svako stajalište, pa smo izabrali opciju s manjim troškovima”, objašnjava on. Odabrani koncept predviđa da se punjači postave kod Vukovog spomenika i "Delta sitija". Na liniji 1E, koja će prolaziti kroz centar grada, saobraćaće pet vozila u intervalu od 12 do 13 minuta. Planirano je da vreme punjenja bude od pet do osam minuta. “I pored mnogih prednosti, ne može se razmišljati o zameni autobusa na gorivo elektrobusima”, dodao je Milković. Kako kaže, ovo je prvenstveno hvatanje priključka s tehnologijom. “Ovaj tip prevoza neće zameniti autobuse, ne samo zbog cene, već i zato što ga je nemoguće koristiti na određenim linijama”, dodaje on. Relacija prve linije duga je osam kilometara. Mada je baterija dovoljna da se pređe duplo veća kilometraža, jedno servisno vozilo biće opremljeno s prenosivim punjačem u slučaju nepredviđenih okolnosti.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track