VOZAČI, ODAHNITE: Vesić najavio parking revoluciju na Vračaru
Foto: Dragana Udovičić

Od 15. aprila

VOZAČI, ODAHNITE: Vesić najavio parking revoluciju na Vračaru

Beograd -
Vozači će već od 15. aprila, kada će biti pokrivena cela Njegoševa ulica, o tome dobijati informacije na displejima zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji, a koju ima svega nekoliko gradova u Evropi.

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će od 15. aprila na Vračaru biti u upotrebi senzori za slobodna parking mesta, koji će građanima omogućiti uštede u vremenu i gorivu, a ulice rasteretiti nepotrebnog saobraćaja.

Predviđeno da je da samo ove godine u asfalt bude postavljeno 1.000 senzora, posle čega će pronalaženje slobodnog parking mesta u srcu grada - na Vračaru biti nikada lakše, istakao je Vesić.

"Vozači će već od 15. aprila, kada će biti pokrivena cela Njegoševa ulica, o tome dobijati informacije na displejima zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji, a koju ima svega nekoliko gradova u Evropi. Šta to zapravo znači? Umesto vožnje u krug u traženju parking mesta, vozači će na svakoj raskrsnici biti u prilici da vide da li u određenoj ulici ima parking mesta. Kada neko parkira automobil, senzor će reagovati i označiti mesto kao zauzeto, a vozači će o preostalim parking mestima informacije dobijati na tablama", objasnio je Vesić i dodao da će vozači od sada moći da zaborave na mučno lutanje uskim, jednosmernim ulicama u potrazi za slobodnim parking mestom.

On je naglasio da je ideja o postavljanju senzora nastala prilikom prošlogodišnje posete delegacije Grada Beograda Moskvi

"Jedna od stvari koju smo videli u Moskvi, a koja ne postoji u Beogradu bili su parking senzori na otvorenim mestima. Ja sam ponosan na “Parking servis” koje je ovaj projekat uspelo da realizuje za mesec i po dana. To je preduzeće koje ne samo da ide u korak sa preduzećima iz te branše u regionu, već su sposobni da sprovedu u delo ovakav projekat koji nemaju ni Atina, ni Istambul, ni Sofija, ni Bukurešt", ukazao je gradski menadžer.

Prema analizi Sekretarijata za saobraćaj parking mesto u centru grada se u proseku traži oko 40 minuta. Takođe u centru prestonice nedostaje oko 5.000 parking mesta, precizirao je Vesić.

"Ipak, uveliko se radi na rešavanju ovog urgentnog problema. Taj problem rešavamo izgradnjom novih podzemnih garaža, pre svih na Studentskom trgu i nadogradnjom postojeće na Obilićevom vencu. Nadam se da ćemo naredne godine izaći sa projektima za izgradnju još dve podzemne garaže, a koje bi bile smeštene u Skerlićevoj ulici, kod Narodne biblioteke i kod Beogradskog dramskog pozorišta", najavio je gradski menadžer.

On je podsetio da je i dalje najveći problem sa parkiranjem na Starom gradu i Vračaru.

"Pokušali smo delimično da ga ublažimo preuzimanjem garaže u Baba Višnjinoj ulici, koja ima 400 parking mesta, ali sam siguran da ćemo senzorima olakšati život stanovnicima Vračara i onima koji tu dolaze", zaključio je Vesić.

(Beoinfo/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track