(KURIR TV) ISPRED ŠEJH MUSTAFINOG TURBETA: Sahranjen Hamdija Jusufspahić
Foto: Nebojša Mandić

OPROŠTAJ OD POČASNOG REIS-L-ULEME

(KURIR TV) ISPRED ŠEJH MUSTAFINOG TURBETA: Sahranjen Hamdija Jusufspahić

Beograd -
BEOGRAD - Ispraćaj počasnog reis-l-ulema Islamske zajednice Srbije Hamdije Jusufspahića održan je danas u Bajrakli džamiji, nakon čega je sahranjen ispred Šejh-Mustafinog turbeta u Beogradu.

Hamdija Jusufspahić je sahranjen nakon zajedničke molitve, dzume namaza i dženaza namaza, u Bajrakli džamiji.

Ispraćaju su prisustvovali Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar, predstavnici verskih zajednica u Srbiji, diplomatskog kora i mnogobrojni građani.

Pored Njegovog Kraljevskog Visočanstva ispraćaju muftije Hamdije Jusufspahića prisustvovali su i Njegovo Preosveštebstvo Episkop toplički Arsenije, vikarni episkop Patrijarha Srpskog, Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije, Aleksandar Antić, ministar saobraćaja u Vladi Srbije, Mileta Radović, direktor Uprave za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama, Isak Asiel, rabin Jevrejske zajednice u Srbiji, predstavnici Vojske Srbije i mnogobrojni predstavnici kulturnog i javnog života Beograda i Srbije, kao i mnogobrojni vernici Islamske zajednice u Srbiji.

Prestolonaslednik Aleksandar izrazio je svoje saučešće povodom smrti počasnog Muftije srbijanskog Hadži Hamdije ef. Jusufspahića njegovom sinu Muftiji srbijanskom i Imamu beogradskom Muhamedu ef. Jusufspahiću, članovima porodice i svim vernicima islamske veroispovesti u Srbiji.

„Muftija Hadži Hamdija ef. Jusufspahić bio je izuzetan verski poglavar, istinski predvodnik Islamske zajednice Srbije i veliki prijatelj Kraljevske porodice. Pamtiću ga kao pravog gospodina, uvek posvećenog razvijanju tolerancije i saradnje između svih verskih zajednica“, napisao je Prestolonaslednik Aleksandar u knjizi žalosti ispred beogradske Bajrakli džamije.

Jusufspahić je umro juče u Beogradu.

Obavljao je dužnost beogradskog imama i muftije od 1967. godine. Na dužnost muftije Islamske zajednice Srbije izabran je u Nišu 1994. godine, a ujedinjenjem Islamske zajednice Srbije 2006. godine postao je prvi reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije.

Od 2008. godine je u penziji nakon čega je Vrhovni Sabor islamske zajednice Srbije doneo odluku da ga imenuje za doživotnog, počasnog vrhovnog poglavara reisu-l-ulemu Islamske zajednice Srbije.

Šejh-Mustafino turbe u Višjnićevoj ulici u Beogradu podignuto je 1789. godine i bilo je u sastavu tekije, islamske bogomolje u kojoj se derviš okupljaju, borave i vrše verske obrede.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track