ANDREJA MLADENOVIĆ: Menja se kulturna politika Beograda
Foto: Beoinfo

Projekat Naše blago

ANDREJA MLADENOVIĆ: Menja se kulturna politika Beograda

Beograd -

BEOGRAD - Projekat "Naše blago", čiji je cilj prezentovanje vrednih umetničkih predmeta iz zbirki gradskih muzeja i legata, biće predstavljen u holu Starog dvora, od 16. do 19. aprila, u okviru manifestacije Dani Beograda.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović je, na konferenciji za novinare u Starom dvoru, istakao da je reč o novoj manifestaciji, koja će nastaviti da živi i posle Dana Beograda u nekom drugom formatu.

Kulturna politika u glavnom gradu počinje da se menja nabolje u odnosu na prethodni period, a ova akcija pokazuje našu opredeljenost da kultura ne može i ne sme biti privilegija malobrojnih.

Ovaj projekat treba da omogući velikom broju ljudi da se upozna sa kulturnim nasleđem Beograda, koji je istinska kulturna prestonica ovog dela Evrope, ukazao je Mladenović.

On je naveo da institucije kulture u Beogradu poseduju sjajne zbirke, koje nažalost nisu uvek dostupne, dok je cilj ovakvih projekata da se to konačno promeni, saopštio je Beoinfo.

"Jedan od najvećih projekata koji imamo u ovom trenutku u gradu vezan je za projekat Muzeja grada Beograda, za koji se nadam da ćemo već tokom ove godine imati sjajne vesti", najavio je zamenik gradonačelnika i pozvao Beograđane i goste prestonice da za Dane Beograda posete Stari dvor.

Zamenica predsednika Skupštine Beograda Andrea Radulović ukazala da će na izložbi u holu Starog dvora posetioci moći da vide umetničke predmete iz zbirke Muzeja grada Beograda, Istorijskog arhiva, Doma Jevrema Grujića, Kuće legata i Legata Vatroslava Jagića, a koje do sada nisu imali priliku da vide.

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević precizirao je da će na izložbi biti predstavljeno osam predmeta, dok je celokupan projekat obuhvatio 40, koji će biti prezentovani našoj javnosti u narednom periodu.

Vukosavljević je najavio velike korake u ovoj godini u realizaciji obnove i rekonstrukcije zgrade Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici, kao i raspisivanje konkursa za idejno rešenje buduće gradske galerije na Kosančićevom vencu, što će biti izgradnja prvog takvog prostora posle Paviljona Cvijete Zuzorić, 1928. godine, koga takođe očekuje obnova.

Direktor Kuće legata Filip Brusić-Renaud rekao je da je ideja da se u drugoj polovini godine organizuje izložba na kojoj će biti prikazano svih 40 predmeta koji su pripremljeni za ovaj projekt.

Beograđani i gosti prestonice će u holu u Starom dvoru moći da vide, između ostalog, Beogradsko četvorojevanđelje, ordene jugoslovenske zvezde, kao i nekoliko dela istaknutih domaćih savremenih slikara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track