SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Usvojeno 25 planova urbanističke regulacije
Foto: Beoinfo

U izradi još 4 za uređenje pojedinih gradskih celina

SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Usvojeno 25 planova urbanističke regulacije

Beograd -

BEOGRAD - Skupština grada Beograda usvojila je na današnjoj sednici 25 planova za urbanističku regulaciju i odlučila da izradi još četiri nova plana za uređenje pojedinih gradskih celina, saopštila je Gradska uprava.

Šest planova se odnosi na infrastrukturne mreže i objekte, precizirano je u saopštenju službe Beoinfo.

Gradska skupština donela je plan generalne regulacije za naselje Ugrinovci, te planove detaljne regulacije za kompleks autobuske i železničke stanice u Bloku 42, regulacije Bloka 51, kao i za delove opština Novi Beograd, Zemun, Palilula, Stari grad, Savski venac, Vračar, Zvezdara, Voždovac, Rakovica, Čukarica, Grocka, Lazarevac i Obrenovac.

Donet je i plan detaljne regulacije fekalnog kolektora od sela Rakovica do postojećeg kolektora u Resniku, kao i regulacija Rakovičkog i Miloševog potoka. Takođe su, izmedju ostalog, usvojeni i planovi za primarne objekte Bolečkog kanalizacionog sistema i regulacije sportsko-rekreativne zone Očaga u Lazarevcu.

Odlukom Skupštine Beograda pojedini stanovi kojima raspolaže Grad davaće se u zakup neposrednom pogodbom, ako je reč o korisnicima koji iz socijalnih, ekonomskih ili drugih razloga ne mogu da obezbede stan po tržišnim uslovima. Sa njima će se zaključivati ugovor o zakupu na određeno vreme. Na taj način stvaraće se i pravni okvir za korišćenje stanova, naplatu zakupnine, izmirivanje komunalnih troškova i urednu prijavu prebivališta.

Važno je napomenuti i da nova odluka ne podrazumeva otuđenje stanova iz javne svojine grada.

Odbornici su odlučili i da ulaz u Tašmajdansku pećinu u Aberdarevoj ulici bude dat na korišćenje Javnom preduzeću "Beogradska tvrđava".

U januaru je to kulturno dobro prešlo iz nadležnosti Republike na Grad, a novom odlukom o njemu će brinuti "Beogradska tvrđava".

U obrazloženju je navedeno da to preduzeće ima iskustva u upravljanju sličnim objektima. Namera Grada Beograda jeste da se Tašmajdanske pećine stave u funkciju turizma.

Odbornici su danas usvojili i odluku o postavljanju stanica za iznajmljivanje bicikala na teritoriji grada. Kako je istakao član Gradskog veća Momčilo Čulić, razlog za donošenje ove odluke je rasterećenje saobraćaja, očuvanje životne sredine i promovisanje zelene hijerarhije medju učesnicima u saobraćaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track