Najnovije vesti

MINI POMRAČENJE SUNCA: Merkur prolazi u ponedeljak
Foto: AP

Poslastica za ljubitelje astronomije

MINI POMRAČENJE SUNCA: Merkur prolazi u ponedeljak

Beograd

BEOGRAD - U ponedeljak 9. maja u popodnevnim časovima će planeta Merkur biti ispred sunčevog diska, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" iz Beograda.

Prelaz Merkura preko Sunca, poznat kao prolaz ili tranzit, počeće u 13:12, a završiće se u 20:40. Kako Sunce u Srbiji zalazi ranije, u Beogradu u 19.53, "silazak" Merkura sa Sunca se neće videti. Sredina prolaza je u 16:57.

Pojava je iste prirode kao i pomračenje Sunca. Jedina razlika je u tome što Mesec može da zakloni Sunce u potpunosti, a Merkur je toliko mali kružić da se ne može videti golim okom. Zato se koriste iste mere bezbednosti kao i prilikom posmatranja pomračenja Sunca, navodi se u saopštenju.

Najbezbednije je praćenje Merkura, putem okularne projekcije, što znači da lik Sunca treba projektovati na beli ekran ispod okulara teleskopa. Moguće je i direktno posmatranje kroz teleskop, ali samo ako se ispred njegovog objektiva postave specijalni filteri. Direktno gledanje u Sunce bez zaštite dovodi do trajnog oštećenja očiju, upozorava se u saopštenju.

Prolaz Merkura će u celosti moći da se posmatra iz oblasti Severnog Atlantika, a nevidljiv je iz Australije i Zapadnog Pacifika. Ako bude lepo vreme, Beograđani će moći da posmatraju prolaz Merkura sa Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...