Beograd nastavlja pomoć nerazvijenim opštinama
Foto: Beoinfo

Beograd nastavlja pomoć nerazvijenim opštinama

Beograd -
Gradonačelnik Đilas je podsetio da je Beograd pre dve i po godine počeo sa realizacijom projekta pomoći manje razvijenim opštinama u Srbiji, po kome je prioritet dobilo više od 30 opština

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik opštine Sokobanja Dimitrije Lukić potpisali su u Starom dvoru ugovor o saradnji, kojim će glavni grad pomoći izgradnju sportskih terena i dečjeg igrališta u toj opštini.

Gradonačelnik Đilas je podsetio da je Beograd pre dve i po godine počeo sa realizacijom projekta pomoći manje razvijenim opštinama u Srbiji, po kome je prioritet dobilo više od 30 opština.

– U proteklom periodu izdvojili smo više od 100 miliona dinara. Novac se pre svega ulagao u projekte koji imaju veze sa decom, kao što su vrtići, škole i igrališta, ali i zdravstvene ustanove i infrastruktura, što nas u Beogradu čini posebno radosnim – istakao je Đilas.

On je podsetio da će Beograd ove godine pomoći četiri opštine u Srbiji. Reč je, kako je naveo, o Krupnju, Preševu, Petrovcu na Mlavi i Sokobanji.

– Sredstva nisu ogromna, ali tako pokazujemo brigu i želju da glavni grad pomogne drugim opštinama po Srbiji. Nastavićemo sa takvom politikom, jer Beograd treba da bude lokomotiva u tom poslu, kako bi što više investicija došlo u centralnu Srbiju i druge delove zemlje – ukazao je gradonačelnik Beograda i dodao da Sokobanja kao turistička destinacija ima veliki potencijal da bude razvijena opština.

Predsednik opštine Sokobanja Dimitrije Lukić zahvalio je gradu Beogradu i gradonačelniku Đilasu što su pokazali razumevanje i izdvojili sredstva za potrebe te opštine.

On je dodao da će zahvaljujući tim sredstvima od 2,5 miliona dinara biti urađeni sportski tereni u selu Šarvanovac i dečje igralište u selu Resnik, koja se nalaze na teritoriji opštine Sokobanja.

– Mnogo više od doniranih sredstava, ovaj projekat za nas ima podsticajan značaj. Na ovaj način demantujemo onu opasnu tezu, koju su pojedini plasirali u predizbornoj kampanji, da Beograd svojim ubrzanim razvojem ugrožava ostali deo Srbije. Pokazalo se i u ovom slučaju da jak i stabilan Beograd sa sobom može da povuče i manje sredine i unapredi njihov razvoj – istakao je Lukić.

Takođe, on je podsetio da je rebalansom republičkog budžeta za prošlu godinu grad Beograd pokazao ogromnu solidarnost ustupajući transferna sredstva nerazvijenim opštinama, po kome je opštini Sokobanja pripalo više od 20 miliona dinara, a koja su, u vreme krize, omogućila dalji razvoj infrastrukture u toj opštini.

Ovim ugovorom dogovorena je i buduća saradnja srpske prestonice i poznatog lečilišta, koji će, prema rečima potpisnika, omogućiti brži razvoj, a život građana Sokobanje učiniti kvalitetnijim.

Projektom pomoći narazvijenim opštinama grad Beograd je u prethodnom periodu pomogao, između ostalog, i izgradnju vrtića u mestu Osojane na Kosovu i Metohiji, rekonstrukciju fiskulturne sale u Osnovnoj školi „Đorđe Kožbuh” u selu Torak, u opštini Žitište, rekonstrukciju pijace u naselju Vladimirovci u opštini Alibunar, izgradnju vodovodne mreže u varošici Pecka i lokalni put Bogdanić–Jalovik u opštini Osečina, kao i izgradnju mosta u opštini Bela Palanka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track