113 GODINA OD MAJSKOG PREVRATA: Andreja Mladenović položio vence
Foto: Beoinfo

Pad Dinastije Obrenović

113 GODINA OD MAJSKOG PREVRATA: Andreja Mladenović položio vence

Beograd -

BEOGRAD - Polaganjem venaca na prostoru između zgrade Predsedništva Srbije i Starog dvora danas je obeleženo 113 godina od Majskog prevrata, ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je tom prilikom da su ti događaji veoma bolni za sve, ali da bi trebalo da ih se sećamo kako nam se ne bi ponovili, jer smo, nažalost, i u novijoj istoriji imali primere da su oni koji su vodili našu zemlju tragično nastradali.

"Moramo se sećati naših vladara i ovakvih događaja, jer na taj način jačamo naš identitet i svest o tome da ova država dugo postoji i da srpski narod ima državotvornu tradiciju, ali da nije uvek znao da se ophodi prema svojim vladarima onako kako je trebalo i kako su zaslužili", rekao je Mladenović.

Uz podsećanje da grad svake godine početkom juna obeležava godišnjicu ubistva Obrenovića, kao i ubistva kneza Mihaila Obrenovića, Mladenović da je prostor između Predsedništva i Starog dvora, mestu gde su tela Obrenovića bačena sa terase, simbolično mesto.

Ukazao je i na zasluge Aleksandra Obrenovića na očuvanju manastira Hilandar, koji je zadržan pod srpskom upravom zahvaljujući otkupu manastirskih dugova u Grčkoj, saopšteno je iz gradske uprave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track