Protest zbog rušenja u Savamali u centru Beograda
Foto: Stefan Jokić

Okupljanje

Protest zbog rušenja u Savamali u centru Beograda

Beograd -

BEOGRAD - U 18 sati ispred Skupštine grada Beograda počeo protest Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" zbog rušenja objekata u Savamali u izbornoj noći.

Organizatori navode da je osnovni razlog za okupljanje - ćutanje nadležnih i pokušaj da se ceo događaj gurne pod tepih.

Oko pola sedam su se učesnici obratili okupljenim građanima.

Okupljenima se ispred Skupštine grada prvi obratio Dragoljub Bakić ispred Akademije arhitekture Srbije. ragoljub Bakić ispred Akademije arhitekture poručio je da treba, pored bruke u Hercegovačkoj, da se vratimo na glavnu temu - "Beograd na vodi".

Akademija arhitekture kritikuje dobronamerno ovaj projekat, a svaka crta i tacka je za kritiku, poručio je on.

"Ovaj projekat se dve godine sprovodi na silu, ne znamo ni ko je uradio maketu. To rešenje je na nivou osrednjeg studentskog rada. Taj deo je priobalje, pripada svim građanima, a struka mora da kaže kako tamo da se gradi, a uprava da sprovodi, a ne da odlučuje sama kako da radi", naveo je Bakić.

On dalje navodi da je stiglo 2.000 primedbi, koje su sve odbačene.

"Na silu je u skupštini jedna privatna investicija proglašena leks specijalisom za javni interes. Tu nema javnog interesa", navodi dalje Bakić i dodaje da investitor iz Emirata može da radi šta hoće i kako hoće.

Bakić navodi da je Akademija arhitekture iznela tri deklaracije - da se obustavi projekat, da se poništi ugovor i obustavi projekat, a u trećoj su pozvali na odgovornost arhitekte koji su učestvovali u tome.

Okupljenima se obratio režiser Janko Baljak.

Ispred skupštine grada obratio se i profesor Zoran Ivošev bivši sudija Ustavnog suda Srbije, koji je govorio o dvocasovnoj suspenziji vladavine prava u zemlji.

Sudija kaže da je krajnje vreme da građani dobiju odgovor na pitanja ko su rušitelji i zašto se njihov identitet čuva."Ko im je nalozio to da urade? Ko je naredio policiji da se ne meša u svoj posao i "idiotima" omogućio da bezbedno napuste područje Savamale?", upitao je Ivošević.

Planirano je da povorka krene Bulevarom kralje Aleksandra do raskrsnice kod Pravnog fakulteta, a potom će oni skrenuti ka trgu Slavija.

Nakon toga će se uputiti u Nemanjinu, a današnji protest će se završiti ispred zgrade Vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track