Slike Save Šumanovića u Domu Vojske
Foto: Beta

Izložba

Slike Save Šumanovića u Domu Vojske

Beograd -
Izložbom se obeležava i 60 godina rada Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu i 70 godina od tragične smrti velikog umetnika
1 / 5 Foto: Beta

BEOGRAD - Izložba slika Save Šumanovića "Poslednja decenija" biće otvorena u subotu u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.

Na svečanom otvaranju izložbe govoriće ministar odbrane Dragan Šutanovac i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić, najavio je Medija centar "Odbrana". Izložba je deo programa sa kojim Medija centar "Odbrana" učestvuje u ovogodišnjoj "Noći muzeja", a njome se obeležava i 60 godina rada Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu i 70 godina od tragične smrti velikog umetnika."Poslednja decenija" obuhvata izbor od 45 dela, koja su nastala u poslednjoj deceniji Sumanovićevog stvaralaštva u Šidu, od 1931. do 1942. godine, nakon višegodišnjeg boravka i rada u Parizu.Taj period u likovnom stvaralaštvu Šumanovića, kako je navedeno, predstavlja zaokruženu celinu koja počiva pre svega na izuzetnom talentu i obrazovanju umetnika, ali i na iskustvima koja nosi iz Pariza. U njegovom radu u tom periodu dominiraju pejzaž i akt.Najviše dela naslikao je 1939. godine pripremajući se za izložbu u Beogradu koja je doživela veliki uspeh. Autori izložbe su Ljubica Jukić i Vesna Burojević, kustosi Galerije slika "Sava Šumanović".Prateći program izložbe Šumanovićevih slika je postavka "Sava Šumanović - lično, porodično, nacionalno", koja obuhvata izbor fotografija i dokumentarne građe o umetniku i njegovoj široj porodici.Materijal koji će biti izložen deo je fonda Galerije "Sava Šumanović", koji je zaveštala slikareva majka Persida, ali tu se nalaze i dokumenta i fotografije koje potiču iz Beograda, Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Zagreba i Hanovera.Na ovaj način biće predstavljeni manje poznati detalji iz slikarevog života, a autor te postavke je direktor Galerije slika "Sava Šumanović" Radovan Sremac.Izložba "Poslednja decenija" biće otvorena do 23. juna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track