(FOTO) U CENTRU LJUBLJANE: Siniša Mali otkrio bistu Vuku Karadžiću
Foto: Beoinfo

Bliska saradnja dve prestonice

(FOTO) U CENTRU LJUBLJANE: Siniša Mali otkrio bistu Vuku Karadžiću

Beograd -

LJUBLJANA – Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković otkrili su danas u slovenačkoj prestonici bistu reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića, uz poruku da to doprinosi još čvršćoj saradnji u kulturi, ali i drugim oblastima, između dva grada.

Skulptura Vuka Karadžića se nalazi ispred pravoslavne crkve, Hrama svetog Ćirila i Metodija u Ljubljani, a poklon je grada Beograda Ljubljani i replika dela vajara Petra Ubavkića iz 1889. godine.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je Ljubljana primanjem poklona i davanjem lokacije u centru grada za njegovo postavljanje, pokazala da joj je, kao i Beogradu, stalo da tradicionalno dobri odnosi dve prestonice dobiju i dodatni kvalitet kroz jačanje saradnje na polju kulture.

– Od danas bista Vuka Karadžića krasi Ljubljanu i to je važan i podsticajan događaj, za odnose dva grada i dve države, ali i za srpsku zajednicu koja ovde živi – rekao je Mali.

On je dodao da očekuje da će se saradnja Beograda i Ljubljane nastaviti i da će svoje današnje domaćine uskoro videti u Beogradu na otkrivanju spomenika nekoj od brojnih značajnih ličnosti slovenačke kulture.

– Time će naša prestonica dobiti značajan ukras a dobri odnosi dva naroda novu potvrdu – rekao je Mali.

O značaju dela Vuka Karadžića za srpski jezik i kulturu, dodao je, zna se i u Srbiji i u Sloveniji, i širom sveta, a Vukovo fonetsko pismo, afirmacija narodnog jezika, rad na jezičkoj reformi i prikupljanju narodnih umotvorina, zainteresovali su učenu Evropu 19. veka za sudbinu srpskog naroda.

– U to vreme naš narod se uz ogromne napore borio za svoju afirmaciju na istorijskoj sceni, a velike zasluge za prepoznavanje značaja Vukovog epohalnog životnog dela i njegovu afirmaciju na evropskoj sceni, pripadaju Slovencu Jerneju Kopitaru, velikoj ličnosti slovenačke kulture, obrazovanja i prosvete – rekao je Mali.

Duboko uvažavajući jedan drugog, postavši protekom vremena i odani prijatelji, ovi velikani postavili su i temelje živoj i bogatoj kulturnoj saradnji srpskog i slovenačkog naroda, koja seže do današnjih dana, istakao je Mali.

– Ako istorijski vrtlozi, političke promene, usponi i padovi carstava i država i promene društvenih odnosa znaju da pomute odnose među narodima u svetu, nesumnjivo je da je jedina konstanta koja te odnose produbljuje, upravo ona na polju kulture. Današnji događaj, potvrda je našeg zajedničkog verovanja u taj princip – podvukao jeMali.

Zahvalivši na gostoprimstvu, Mali je pozvao domaćine da u što većem broju dolaze u Beograd, jer grad ima šta da ponudi u oblasti kulture, privrede, sporta i turizma.

– Naša su vam vrata bila i biće uvek otvorena, a dobrodošlica iskrena i topla – poručio je Mali.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković istakao je da je lokaciju za postavljanje biste, pored pravoslavne crkve, izabrao sam grad Ljubljana, jer za to nema boljeg mesta.

– Lokacija je pogodna, pored crkve, parka Tivoli, tu je i spomenik Trubaru, kao i Narodna galerija preko puta i uveren sam da će spomenik dobiti svoju težinu – poručio je Janković.

On je dodao da se danas dokazuje da prijateljstvo, koje je postojalo između Vuka i Kopitara, postoji i danas između dva naroda.

– Svi ste dobrodošli u Ljubljanu – poručio je Janković.

Kako je dodao, u Beogradu bi bistu trebalo da dobije neki od najznačajnih Slovenaca.

– O tome ćemo još odlučiti, normalno bi bilo da to bude Jernej Kopitar, kao prvi Vukov saradnik, i on ima prednost – rekao je Janković.

Inicijativu za postavljanje biste pokrenula je Vukova zadužbina, kao i nekadašnja Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a podržao ju je gradski sekretarijat za kulturu. Boško Suvajdžić iz Vukove zadužbine rekao je da je Vukovo delo najveća srpska zadužbina, a njegova bista u Ljubljani više od simboličnog znaka negovanja prijateljstva dva naroda.

– Ovo je veliki dan za našu zajednicu u Sloveniji, ali i praznik kulture, obrazovanja i nauke. Naš Vuk je postao sada počasni građanin Ljubljane – rekao je Suvajdžić.

I on je istakao značaj i doprinos Jerneja Kopitara i njegovu saradnju sa Vukom, navodeći da je njihov susret značajan, prvorazredan događaj za razvoj srpske nacionalne kulture.

Pored crkve, uoči otkrivanja spomenika, priređen je prigodan kulturni program.

Ranije danas, za delegaciju Beograda priređen je prijem u Gradskoj kući, a gradonačelnik Siniša Mali upisao se u Zlatnu knjigu grada Ljubljane.

– Veliko mi je zadovoljstvo što smo otkrivanjem spomenika Vuku Karadžiću u Ljubljani, još jednom potvrdili dobre odnose i jake kulturne veze naša dva naroda. Bliskost Beograda i Ljubljane se ne meri samo blizinom naših zemalja, već pravim i iskrenim prijateljstvom – napisao je Mali u Zlatnoj knjizi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track