Velika pomoć gerontodomaćica starijim građanima
Foto: Beoinfo

Velika pomoć gerontodomaćica starijim građanima

Beograd -
Grad Beograd do sada je finansirao rad 667 gerontodomaćica, u okviru programa „Pomoć u kući”

BEOGRAD - Vest da će grad Beograd angažovati još 20 gerontodomaćica kako bi pomogao najstarijim građanima sa teritorije opštine Novi Beograd, iskreno je obradovala Branislavu Đaković, koja je na uslugu pomoći u kući čekala još od 2008. godine.

U njenom domu u Ulici Jurija Gagarina dočekala nas je gerontodomaćica Dragana Simanović, za koju Branislava ima samo reči hvale.

–Dragana mi dolazi tek nekoliko dana i već vidim da je vredna, pedantna i uvek nasmejana. Ova pomoć grada mi je kao da sam izvukla premiju na lotou, jer se teško krećem, a moram da negujem i bolesnog supruga. Ceo život sam sve radila sama, ali i drugima izlazila u susret i pomagala. Sada konačno može i meni neko da pomogne – kaže Branislava.

U opisu posla joj je da sređuje stan, kuva ručak, nabavlja neophodne namirnice i lekove, ali Dragana i njene koleginice iz gradske Službe pomoći u kući neretko leče i samoću najstarijih Beograđana.

–Sticajem okolnosti, pre tri godine počela sam da radim kao gerontodomaćica, iako sam po zanimanju stomatološka sestra. Ovaj posao više nikada ne bih menjala, jer je zaista lep osećaj raditi sa starim ljudima i oni su vam iskreno zahvalni za sve što uradite za njih. Svakodnevno se dogovaramo oko obaveza za taj dan i što je najvažnije, ako ste spremni da ih saslušate, možete mnogo da naučite od njih, jer imaju bogato životno iskustvo – iskreno će Dragana.

Inače, grad Beograd do sada je finansirao rad 667 gerontodomaćica, u okviru programa „Pomoć u kući”, čije je usluge do sada koristilo 2.011 najstarijih Beograđana.

Angažovanjem još 20 gerontodomaćica, liste čekanja za dolazak gerontodomaćica na Novom Beogradu, Bežanijskoj kosi i u drugim delovima ove opštine više ne postoje, jer je na ovaj način zbrinuto još 60 najstarijih sugrađana kojima je ova pomoć bila neophodna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja