ZAVRŠENA REKONTRUKCIJA NA KALEMEGDANU Mali: Pobednik dobio Plato kakav zaslužuje
Foto: Profimedia

Postavljen mermer

ZAVRŠENA REKONTRUKCIJA NA KALEMEGDANU Mali: Pobednik dobio Plato kakav zaslužuje

Beograd -

BEOGRAD - Radovi na sanaciji platoa kod "Pobednika" na Kalemegdanu su završeni, a gradonačelnik Beograda Siniša Mali poručio je da je spomenik konačno dobio plato koji zaslužuje.

Kako je rekao novinarima prilikom obilaska platoa, radovi su trajali nešto duže od planiranog jer je pronađena jedna prostorija, pa je bilo neophodno uraditi arheološka istraživanja.

"Plato izgleda prelepo, a ovo je mermer koji će rajati stotinama godina. Po prvi put smo odradili sve kako treba i odvode za vodovodnu mrežu", rekao je Mali.Inače, plato čine dve čeline - plato oko spomenika sa pristupnim stazama i plato oko bronzane makete grada despota Stefana Lazarevića.

Kompletna površina zastora platoa poslednji put je rekonstruisana 1996. godine Radovi na obnovi koštali su oko 23 miliona dinara.

Mali je najavio da će nadležni nastaviti da uređuju sve delove prestonice i sve što je istorija našeg grada, a što je do sada bilo zanemareno.Naveo je i da je obećao direktorki Zavoda za zaštitu spomenika da će grad izdvojiti 12 miliona dinara, neophodnih za obnovu spomenika.

To, kako je dodao, može da bude urađeno sledeće godine, kako bi deo Kalemegdana oko Pobednika bio potpuno sređen.

Gradonačelnik je istakao i da se radi na promeni rasvete na Kalemegdanu, pogotovo na rubnim delovima, kako bi tvrđava bila još lepše osvetljena i videla se sa reka i iz drugih delova grada."Kalemegdan to zaslužuje. Meni je važno osvetljenje Kalemegdana, i na tome radi gradski arhitekta", rekao je Mali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track