UBUDUĆE SAMO KONCESIJOM: Novi način nabvake mobilijara i urbane opreme
Foto: Beoinfo

Javno-privatno partnerstvo

UBUDUĆE SAMO KONCESIJOM: Novi način nabvake mobilijara i urbane opreme

Beograd -

BEOGRAD - Nabavka i postavljanje mobilijara i urbane opreme u gradu ubuduće će se obavljati kroz javno-privatno partnerstvo sa elementima konsecije, kako bi se o trošku privatnog sektora, odnosno budućeg koncesionara, u potpunosti opremio centar grada, odlučili su danas odbornici gradskog parlamenta

Kako je obrazložio pomoćik šefa kabineta gradonačelnika za investicije i infrastrukturu Dragutin Nenezić, to je prvi put da javno-privatno partnerstvo ima elemente koncesije.

On je rekao da je cilj odluke da se o trošku privatnog sektora, odnosno budućeg koncesionara, u potpunosti opremi centar grada elementima urbane opreme.

"Ti elementi su podeljeni na one koji se mogu komercijalno koristiti i one koje ne mogu. U ove druge spadaju đubrijere, klupe, ograde, stubovi, putokazi i njih će budući koncesionar o svom trošku nabaviti i predati gradu na postavljanje i održavanje", rekao je Nenezić.

On je istakao da je ukupan iznos koji se očekuje od budućeg koncesionara petnaest miliona evra, navodeći da je u to uključena i zamena autobuskih stajališta.Kad je reč o elementima koji se mogu komercijalno koristiti, za njih će budući koncesionar plaćati naknadu, a očekivan avansni iznos je deset miliona evra, dodao je Nenezić.

Ukupan očekivani iznos tokom trajanja koncesije je oko petnaest miliona evra, a kako je rekao Nenezić to je petnaest miliona evra direktnog prihoda za budžet i još toliko prihoda za koliko će se umanjiti izdvajanja za javna komunalna preduzeć.

Kako je ranije rekao predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodiejvić javno-privatno partnerstvo u vezi sa mobilijarom važno je za grad, dodajući da ćeu narednih nekoliko meseci do godinu dana grad biti potpuno drugačije uređen i dobiti moderne stvari.Tu odluku krritikovao je odbornik DS Zoran Alimpić smatrajući da je "čudna i koruptivna".

Kako je rekao, Skupština namerava da za još jedan resurs grada, oglasni prostor, kroz ovu odluku, raspiše tender i iznajmi ih jednoj firmi na 25 godina, što je, smatra on neuobičajeno dug rok.Odlukom je, kako je rekao, predviđeno da se dve trećine novca plati odmah, što je kaže, oko 10 miliona evra, pa će sledećih šest mandata gradske vlasti morati da poštuju odluku sadašnjeg mandata, koji će "uzeti novac".On je kritikovao i što će zakupodavac jedan deo platiti u naturi i dati gradu klupe, kante za smeće, jer tvrdi da to pokazuje da je tender namešten i pripremljen za firmu koja se već bavi time.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track