Najnovije vesti

NEKO VAS POSMATRA: WC rijaliti na Glavnoj autobuskoj stanici, kamere tačno iznad pisoara!
Foto: Profimedia

Bizarno mesto za video-nadzor

NEKO VAS POSMATRA: WC rijaliti na Glavnoj autobuskoj stanici, kamere tačno iznad pisoara!

Beograd

BEOGRAD - Kada kročite u toalete na Beogradskoj autobuskoj stanici (BAS), budite sigurni da vas neko posmatra. Čak i kada ste sami unutra - budno oko kamere uprto je u vas!

Verovali ili ne, video-nadzor je postavljen u samom WC. Neprijatno je zamisliti kako izgleda taj monitor na kojem se pojavljuje slika s kamere postavljene iznad pisoara, osobu koja posmatra taj ekran i kablove koji vode ko zna do koje kancelarije...

- Pored visoke cene usluge toaleta od 50 dinara, imao sam priliku i da vidim da je prostorija u kojoj bi trebalo da se olakšamo pokrivena kamerama. Na ulazu u toalet nigde nema obaveštenja da su prostorije pod video-nadzorom... Slika je iz muškog toaleta, a verovatno se snima i u ženskom... Na pitanje čemu kamere, umesto odgovara dobio sam pogled kao da sam pobio pola grada - požalio se jedan sugrađanin koji je poslao i fotografiju ove naprave, baš iznad pisoara. To je, objasnio je on, na dolaznim peronima, gde autobusi pristižu u Beograd.

Stoga, list piše kako stoje stvari na stanici za domaće i međunarodne polaske.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Na ovoj prvoj mala kamera diskretno je postavljena da snima ulazak u toalet, a u kadru verovatno možete da se nađete ako, recimo, perete ruke. Međutim, mnogo vidljivija je ona u toaletu za međunarodne polaske. Postavljena je iznad pisoara, ali usmerena prema lavaboima. Šokantno, ali ipak nešto bolje nego u toaletu na izlaznoj stanici, gde kamera snima skoro direktno ljude koji vrše malu nuždu. Pre ulaska u toalet stoji i natpis da je prostorija pod video-nadzorom.

Ipak, kada platite žeton i krenete ka toaletu, taj natpis ne znači mnogo jer nemate mnogo izbora nego da nastavite.

Autobuska bez komentara

Uprava Glavne autobuske stanice u Beogradu nije želela da komentariše, a kamoli da objašnjava zbog čega snimaju ljude u toaletu. Pretpostavka je da se razlozi tiču bezbednosti, ali pitanje je da li potencijalni problemi koji mogu da se jave zavređuju toliku povredu privatnosti.

(Blic/Mateja Beljan)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...