Katanac na 25 objekata zbog neadekvatne zaštite od požara

Zatvorili kafiće

Katanac na 25 objekata zbog neadekvatne zaštite od požara

Beograd -
Prekontrolisano 127 kafića, 188 restorana, 53 noćna kluba, 64 hostela ili motela i četiri bioskopa i osam sportskih ili tržnih centara

BEOGRAD - U glavnom gradu je ukupno 25 objekata zatvoreno, jer nisu imali adekvatnu zaštitu od požara, izjavila je danas načelnica Uprave za vanredne situacije Beograda Sanja Žugić-Vuksanović.

Žugić-Vuksanović je istakla da je to rezultat do sada sprovedene akcije Uprave za vanredne situacije Beograda i da je većina objekata ispravila nedostatke u zakonskom roku od tri sedmice.

Od ukupno 3.150 lokala u Beogradu pregledana su 444 objekta i izdato 668 rešenja kojima su se vlasnici obavezali da bezbednost podignu na viši nivo, rekla je Žugić Vuksanović.Prema njenim rečima, naloženo je više od 3.000 mera koje se odnose na obaveze vlasnika kao što su da kupe nove protivpožarne aparate, obeleže protivpožarni put, zamene protivpožarnu rasvetu.

Ona je precizirala da je prekontrolisano 127 kafića, 188 restorana, 53 noćna kluba, 64 hostela ili motela i četiri bioskopa i osam sportskih ili tržnih centara."U 25 slučajeva rešenjem po skraćenom postupku doneta je odluka o zabrani rada i korišćenja prostora za okupljanje većeg broja lica, jer nisu ispunjeni tehnički ili zakonski uslovi za tu delatnost ili je izdato rešenje za ograničenje broja posetilaca uz prisustvo vatrogasne straže", objasnila je Žugić-Vuksanović.

Pojedini vlasnici lokala, kako je istakla, žalili su se na ovakva rešenja, pa su postupci u toku.

Uprava za vanredne situacije podnela je 78 prekršajnih prijava protiv 53 pravna lica, 59 protiv odgovornih lica, 16 protiv samostalnih preduzetnika, dve protiv pojedinaca, precizirala je Žugić Vuksanović.

Ona je naglasila da se svi bioskopi koji rade kontrolišu i u redovnom su inspekcijskom nadzoru."Svi oni bioskopi koji su bili u vlasništvu "Beograd filma", koji ne rade od 2003. godine, za nas više nisu nadzor, ali to se ne odnosi za ostale bioskope po gradu. Svi oni koji rade su u nadzoru", naglasila je Žugić Vuksanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track