Najnovije vesti

VESIĆ ZA DOMAĆINSKO POSLOVANJE: Poslovni prostor ima 4.078 milijardi nenaplativih potraživanja
Foto: Fonet

Od 1. decembra

VESIĆ ZA DOMAĆINSKO POSLOVANJE: Poslovni prostor ima 4.078 milijardi nenaplativih potraživanja

Beograd
21:32h

BEOGRAD - Opštinski poslovni prostori imaju nenaplativih potraživanja u iznosu od 4,078 milijardi dinara, od čega su 2,67 milijardi potraživanja starija od tri godine, što znači skoro nenaplativa, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić i naveo da će se ubuduće sa poslovnim prostorom poslovati domaćinski.

"To je zaista skandalozno, posebno ako se uzme u obzir da najveća potraživanja prema zakupcima ima Poslovni prostor Stari grad - 2,16 milijarde dinara, zatim Vračar 794 miliona dinara, Savski venac 428 miliona dinara, potom Novi Beograd oko sto miliona dinara", rekao je Vesić, a saopštila je Gradska uprava.

To je, kako je rekao, pokazatelj nedomaćinskog poslovanja, precizirajući da su samo potraživanja Starog grada visine šestogodišnjeg budžeta opštine, a Vračara dva i po budžeta."Građani treba da znaju da su svakim dinarom koji nije naplaćen od poslovnog prostora zakinuti budžeti opština i grada, jer su od tih para mogla da se prave obdaništa, putevi, socijalna davanja", rekao je Vesić.

On je naglasio da će se grad time ozbiljno pozabaviti, jer tu ima mesta i za tužioca.Sa poslovnim prostorima grada će se od 1. decembra poslovati domaćinski, biće naplaćivana svaka zakupnina i na taj način će biti više para u budžetu, samim tim i za građane, podvukao je Vesić.Grad je, kako rekao, u poslednjih šest meseci, od kada je doneta Odluka o objedinjavanju poslovnog prostora, sproveo niz analiza rada opštinskih poslovnih prostora koje su pokazale frapantne podatke o potraživanjima zakupnina, od kojih je veći deo potpuno nenaplativ.

Vesić je naglasio da je rađena i imovinsko-pravna analiza i upoređeni podaci o poslovnim prostorima iz 1992. godine, kada su ih opštine preuzele, i da su i ti podaci iznenađujući."Više stotina poslovnih prostora u međuvremenu otuđeno na nezakonit način, jer opštine nisu mogle da prodaju poslovne prostore. Nažalost, postoje i oni koji su u potpunosti nestali i nema ih u evidenciji", rekao je Vesić.Prema njegovim rečima, na Vračaru postoji 11 takvih prostora, a na nekim drugim opštinama i više desetina."To je analiza sa kojom ćemo uskoro izaći u javnost. Nadam se da će ona biti predmet interesovanja i onih čiji je to posao", rekao je Vesić.

Gradski menadžer je podsetio da će od sada i opštine imati više para, jer, će opštine na čijoj se teritoriji nalaze i dalje će biti korisnik do 80 odsto procenata, koji im je i do sada pripadao u zakupnini."Boljom naplatom će i oni imati veće prihode", rekao je Vesić i dodao da je do sada u ovim prostorima bilo zaposleno preko 220 ljudi, a da će u gradu isti ovaj posao raditi oko četrdesetak ljudi.Poslovni prostori su, kako je rekao, godinama korišćeni kao mesto gde su se sklanjali isluženi politički kadrovi koji čak nisu ni dolazili na posao."Ovaj posao koji je uradio Sekretarijat za imovinske i pravne poslove pravi je pokazatelj kako se uvodi red i kako se brine o svakom dinaru, i pokazatelj šta se sve dešavalo, posebno na opštinama Vračar, Stari grad i Savski venac i kako se nije vodilo računa o državnom novcu", zaključio je Vesić.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...