Mali: U Beogradu 1.700 dece živi i radi na ulici
Foto: Beoinfo

Pomoć za srećnije detinjstvo

Mali: U Beogradu 1.700 dece živi i radi na ulici

Beograd -

BEOGRAD - Savet Grada Beograda za prava deteta usvojio je danas protokol koji omogućava da se deca sklone sa ulice i zaštite od zloupotreba, saopštio je gradonačelnik Siniša Mali.

"U Beogradu ima 1.700 dece koja žive i rade na ulici. Srećan sam što se posle 26 godina donosi konkretan dokument koji predvidja mere kako se deca štite da ne budu na ulici. Ovaj protokol će imati preventivnu ulogu u sprečavanju zloupotrebe dece i da im se pomogne da imaju srećno detinjstvo", rekao je novinarima Mali u Skupštini Beograda.

U sprovodjenju dogovorenih mera, kako je istakao, biće potrebna dobra saradnja policije, škola, komunalne policije, vrtića i Centra za socijalni rad.Mali je kazao da državne ustanove treba da imaju decu sa ulice u registru, da stalno da prate njihovo kretanje i da se trude da se deca ne vrate na ulicu.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da se roditelji informišu šta redvidja Protokol o postupanju organa, ustanova i organizacija u situacijama rada sa secom uključenom u život i rad na ulici i obuče kako nakon rodjenja da postupaju sa detetom.Direktor programa "Save the children" za severozapadni Balkan, Ahmed Pjano naglasio je da se protokol odnosi i na decu koja žive u Beogradu i na decu koja dolaze iz drugih zemalja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track