20 GODINA OD OSNIVANJA: Muzej istorije Jugoslavije 1. decembra slavi rođendan
Foto: Stefan Jokić

Objekat 25.maj

20 GODINA OD OSNIVANJA: Muzej istorije Jugoslavije 1. decembra slavi rođendan

Beograd -

BEOGRAD - Povodom Dana Muzeja i obeležavanja jubileja - 20 godina od osnivanja Muzeja istorije Jugoslavije, 1. decembra 2016. godine, u periodu od 10.00 do 18.00 časova biće organizovan specijalan program za publiku, a ulaz u kompleks je slobodan, saopštili su danas iz te ustanove.

Tog dana, u objektu Muzej 25. maj publika će na izložbi jednog predmeta premijerno biti u prilici da vidi jednu od četiri Sokolske štafete koje su u septembru 1940. godine, povodom sedamnaestog rođendana Petra II Karađorđevića, prestolonaslednika i starešine Sokola, stigle u Beograd u organizaciji Saveza sokola Kraljevine Jugoslavije.

Tokom trajanja izložbe "Ko je soko - taj je Jugosloven", Muzej je 2016. godine otkupio Sokolsku štafetu koja je nošena od Skoplja, Niša i Kragujevca do Beograda.

U objektu Stari muzej, gde je u julu za publiku otvoren rad na stalnoj postavci, pod nazivom "Otvaramo depo", u četiri termina (od 10.00; 12.00; 14.00 i 16.00 časova) biće organizovana stručna vođenja.

Na postavci su simbolično, jedan naspram drugog, predstavljeni fondovi Memorijalnog centra Josip Broz Tito i Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije, čijim spajanjem je 1996. godine Muzej nastao.

Za najmlađe posetioce biće organizovan Dečji kutak sa igrama iz Jugoslavije koje su obeležile detinjstvo mnogih generacija, a danas su gotovo potpuno zaboravljene.

Društvene igre poput "Ne ljuti se čoveče", "preskakanje lastiša" i "bojenje fiće", najpopularnijeg automobila Jugoslavije, biće postavljene u poslednjoj sali objekta Stari muzej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track