Dežer vadio otpad sa dna Savskog jezera

Ronioci u akciji

Dežer vadio otpad sa dna Savskog jezera

Beograd -
Jezero se čisti pred svaku letnju sezonu, kako bi se Ada Ciganlija pripremila za posetioce

BEOGRAD - Više desetina ronilaca čistilo je Savsko jezero, a povodom evropske Nedelje zaštite životne sredine.Akciju su organizovali Delegacija EU u Srbiji i Olimpijski komitet Srbije (OKS) uz pomoć Saveza ronilaca Srbije i ronilačkog klub "Kalipso", a učestvovali su i pripadnici žandarmerije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac kazao je da je očuvanje životne sredine "jedan od najvažnijih stubova olimpijskih vrednosti". "Naša ideja je da čuvamo okolinu i da mlađim generacijama ostavimo lepšu i čistu prirodu", rekao je Divac.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, koji treći put učestvuje u akciji, i ove godine se pridružio roniocima sa kojima je sa dna jezera vadio otpad koji su bacili nesavesni posetioci Ade Ciganlije. "Želimo da utičemo na svest građana da čuvaju prirodu i reke", rekao je Dežer okupljenima pre nego što je zaronio. On je podsetio i da se ove godine evropska Nedelja zaštite životne sredine obeležava pod sloganom "Svaka kap je bitna".

"Moramo da pokažemo da ovu vodu zaslužujemo, da svako uradi nešto kako bi sačuvao tu vodu za sledeće generacije", rekao je Dežer i naglasio da voda nije dostupna svim ljudima na planeti, navodeći da svakoga dana u svetu umre 4.500 dece jer nemaju pristup vodi za piće.

Direktor Javnog preduzeća "Ada Ciganlija" Zoran Gajić je kazao da će ronioci ove godine verovatno imati manje posla nego ranijih godina, jer su akcije čišćenja redovne, a svest građana o ekologiji je na višem nivou. Podsetio je da se Savsko jezero čisti pred svaku letnju sezonu, kako bi se Ada Ciganlija pripremila za posetioce.

Gajić je izrazio nadu da će, kao i ove godine, popularno beogradsko izletište i naredne godine dobiti "plavu zastavu" kao dokaz kvaliteta vode i visoke ekološke svesti.Ove godine u okviru čišćenja Savskog jezera organizovan je i poseban program za najmlađe posetioce. Deca su imala priliku da učestvuju na EU EKO poligonu, gde su kroz igru i savladavanje sportskih prepreka upoznali olimpijske i evropske vrednosti.Ovo je peti put kako ronioci čiste savsko dno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track