BG KLINCE KOSI FERARI MEĐU VIRUSIMA: Norovirus ili zimsko povraćanje hara školama i vrtićima
Foto: Shutterstock

Leči se probioticima i rehidratacijom

BG KLINCE KOSI FERARI MEĐU VIRUSIMA: Norovirus ili zimsko povraćanje hara školama i vrtićima

Beograd -

BEOGRAD - Uzrok stomačnih tegoba koje su prethodnih dana zahvatile predškolce iz tri vrtića, kao i školarce sa opštine Čukarica jeste norovirus, koji se zbog brzine naziva i "Ferarijem među virusima".

Nasuprot nagađanjima da je povraćanje i visoku telesnu temperaturu kod nešto više od 150 mališana prethodne nedelje izazvalo trovanje hranom, utvrđeno je da je reč o virusu, kaže epidemiolog Biljana Begović Vuksanović.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

- Rezultati stolice pokazali su da je u pitanju norovirus, koji se leči probioticima i rehidratacijom. On se izlučuje putem stolice i danima nakon što dete deluje zdravo, tako da je higijena jako bitna kako do zaraze ne bi došlo - objašnjava Begović Vuksanović.

Kako kaže načelnica pedijatrije Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“ na Čukarici dr Vera Vujović, situacija je pod kontrolom i danas se javilo neuporedivo manje dece nego u petak.

Medicinska sestra PU Čukarica Olgica Subašić ističe da je većina dece koja je bila odsutna u petak danas ponovo u vrtiću.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

- Reč je o mirnoj epidemiološkoj situaciji koju pratimo, a higijena je podignuta na viši nivo. Nadgledamo stanje u svim vrtićima, a nasuprot svega 70 mališana, koliko ih je došlo u petak, juče je u vrtiću „Plava ptica“ bilo njih 110 - objašnjava ona.

Norovirus je u svetu poznat i kao „zimsko povraćanje“ jer se javlja od novembra do maja. Najčešće cirkuliše u vrtićima, bolnicama, staračkim domovima, na kruzerima, a zabeležena je i njegova pojava tokom rekreativnih nastava na Zlatiboru tokom 2011. i 2012. godine.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track